Falešný lord (1938)

Falešný lord (Lord Jeff)

Lord Jeff

    Žánr: krimi / drama
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 85 min.
„Když se hodný chlapec zkazí, rodina ho pošle do námořní vojenské školy...“
Tento film byl věnovaný památce zakladatele chlapeckých ústavů v Anglii, které opuštěné chlapce, osiřelé a mravně zbloudilé, vracejí řádnému životu, pěstují v nich základy mužných ctností a činí z nich platné členy lidské společnosti. A protože se děj odehrává v ústavě, který vychovával plavčíky pro obchodní loďstvo, je tu příležitost k několika hrdým projevům zdůrazňujícím význam britského obchodního loďstva pro impérium a osobní odpovědnost každého námořníka. Ale není to film, který by jen nudně moralizoval, ale naopak, překypuje rašícím životem dorůstajícího mládí.

V metodách je snaha podchytit v mladé duši, co v ní dřímá dobrého. Příjde sem "falešný lord" sváděný k podvodům špatnou společností, hoch zkažený, vzdorovitý, škodolibý, ale nadaný a ctižádostivý. A právě ušlechtilou stránku této ctižádosti dovedli vychovatelé, mírný kapitán a hromotlucký kormidelník, podchytit a jejim prostřednictvím probudit v hochovi smysl pro osobní odpovědnost, pravdu, čest a kamarádství. Způsob, jakým tento přerod dovedl znázornit mladistvý Freddie Bartolomew, byl výkon důstojný a hodný školeného herce, neméně než Mickey Rooney v úloze mladého poctivce a obětavého kamaráda.  Autor: Asmodej

režie:
Sam Wood
 
 
hraje:
Freddie Bartholomew (Geoffrey Braemer), Mickey Rooney (Terry O'Mulvaney), Charles Coburn (kapitán Briggs), Herbert Mundin (Bosun Crusty Jelks), Terry Kilburn (Albert Baker), Gale Sondergaard (Doris Clandonová), Peter Lawford (Benny Potter), Walter Tetley (Tommy Thrums), George Zucco (Jim Hampstead), Matthew Boulton (inspektor Scott), John Burton (John Cartwright), Emma Dunn (Mrs. Briggsová), Monty Woolley (klenotník), Gilbert Emery (smírčí soudce), Charles Irwin (Mr. Burke), Walter Kingsford (superintendant), Doris Lloyd (hosteska)
 
 
námět:
Bradford Ropes, Endre Bohem, Val Burton
 
 
scénář:
James Kevin McGuinness
 
 
kamera:
John F. Seitz
 
 
hudba:
Edward Ward
 
 
střih:
Frank E. Hull
 
 
výprava:
Cedric Gibbons
 
 
producent:
Sam Wood, Frank Davis
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.