Figarova svatba (2012) [TV divadelní představení]

Obrázek není k dispozici.
66.7 %
 
 
    Žánr: komedie
    Země: Česká republika
    Délka: 133 min.
„Nejlepší divadelní komedie roku 2012! Ztřeštěné situace, divoké gagy i groteskní nadsázka.“
Figaro (V. Dvořák) je v jednom kole. Má před sebou svatební den s milou Zuzankou (P. Štorková), kterou musí ubránit před chlípným hrabětem Almavivou (J. Zapletal) a zároveň se sám musí bránit nekalým plánům vdavekchtivé Marceliny. Hraběnka (P. Tomicová) by mu sice mohla pomoci, ale trpí vleklou depresí, nízkým sebevědomím a protože je Němka i kolektivním pocitem viny. Hraběcí dvůr se hemží parazity, zahradnice je věčně opilá, její dcera po zkušenosti s hrabětem zvažuje život single a roztomilému pážeti Cherubínovi je mnohem víc let, než si myslí. Andělé mají problémy nejen s lidmi, kteří snad už ani nevědí, co je láska, ale také s malým Amorkem, který nechce střílet svými šípy do lidí, protože se mu pusinkování s holkami hnusí…
David Drábek ve své inscenaci zachoval dějovou kostru Beaumarchaisovy komedie a naplnil ji originální slovní a situační komikou. I on řeší ve Figarově svatbě lásku ve všech podobách, ta ovšem v jeho verzi vykazuje vážné poruchy. Při vší ulítlé legraci kolem zápletky „kdo s kým a komu bude nevěrný“ mu leží na srdci okoralost lásky v dnešních domácnostech. Stejně tak se, ve shodě s originálem, pouští do kritiky zkorumpovaných představitelů moci zákonodárné, výkonné i soudní. Svoji kritiku současných společenských poměrů soustředil především do Figarova „revolučního“ monologu, s jehož nebývale silným ohlasem v publiku by byl spokojen i buřič Beaumarchais.

Inscenace získala na letošním GRAND festivalu smíchu v Pardubicích pět cen:
Komedie roku 2012
Cena odborné poroty
Cena studentské poroty
Nejlepší ženský herecký výkon festivalu: Pavla Tomicová v roli Hraběnky
Nejlepší mužský herecký výkon festivalu: Jiří Zapletal v roli Hraběte

Zdroj: ČT

režie:
David Drábek (divadelní představení)
 
 
hraje:
Pavla Tomicová (hraběnka), Jiří Zapletal (hrabě Almaviva), Pavlína Štorková (Zuzanka, hraběnčina komorná), Vojtěch Dvořák (Figaro), Zora Valchařová-Poulová (Marcelina), Lenka Loubalová (Antonia), Marta Zaoralová (Fanynka)
 
 
námět:
Pierre Augustin Caron de Beaumarchais
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.