Filipíny - Pašije a fiesty (2007) [TV film]

Obrázek není k dispozici.
    Žánr: dokument
    Země: Česká republika
    Délka: 57 min.
„Jak probíhá na Tichomořských ostrovech nejdůležitější svátek roku, zaznamenal během svého šestiletého působení český velvyslanec S. Slavický.“
Velikonoce na Filipínách jsou atraktivní pestrobarevnou událostí s cenným historickým obsahem. Jde o jedinečnou symbiózu čtyři sta let staré katolické misionářské tradice s původní etnickou exaltovaností místních obyvatel – herců i publika. Pašijová dramata v sugestivních maskách, s křížovou cestou a flagelanty z ostrovů Marinduque a Luzon jsou zasazena do kontextu moderní společnosti s řadou poutavých paradoxů. Záběry křižování „live“ v jedné lokalitě a drsné pašijové hry se sugestivními barevnými výjevy z procesí v dobových maskách římských legionů promíchané s původními animistickými kulty, jsou poutavým obsahem odborně komentovaného pořadu.

Karnevaly jsou nedílnou součástí oslav svátků na Filipínách. Symbióza světských katolických tradic s místními ceremoniálními a tanečními projevy s bohatou kostýmní podívanou, těžící z archaických kořenů antropologicky zajímavých ostrovů. V dokumentu Staška Slavického uvidíme i prehistorická místa z oblasti filipínských Kordiller, kde dominuje kult předků etnika Ifugao, uctívání mumií, s jejich hřbitovy ve skalních pohřebištích. Tato temná stránka atavistických tradic je konfrontována s latinskou tradicí karnevalů, které mají na Filipínách ostrov od ostrova odlišný hudebnětaneční a kostýmní styl. Atraktivní podívaná je umocněna kulty vztahujícími se k populární tradici Pražského Jezulátka na Filipínách v jeho nesčetných podobách.

režie:
Jitka Stropková
 
 
námět:
Stanislav Slavický
 
 
scénář:
Stanislav Slavický
 
 
kamera:
Stanislav Slavický
 
 
střih:
Vladimír Bezděk (střih záznamu), Jan Petras
 
 
zvuk:
Michal Janoušek (mix)
 
 
mluví:
Jan J. Vágner (komentář), Michal Pavlata (komentář), Marek Libert (komentář), Svatopluk Schuler
 
 
dramaturgie:
Michaela Koliandrová, Ivan Hubač (šéfdramaturg)
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Martina Knapovská
 
 
producent:
Viktor Průša (šéfproducent)
 
 
vedoucí výroby:
Alexej Guha
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.