Fort Yuma (1955)

Fort Yuma
64 %
 
 
    Žánr: western
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 76 min.
„Jeden z amerických osadníků zabije náčelníka Apačů a následně propuká krutý boj mezi dvěma odlišnými světy.“
Do pevnosti Fort Yuma přijíždí indiánské poselstvo k uzavření mírové smlouvy. Vede je náčelník Apačů Mangas, který je při následujícím incidentu, ještě před začátkem jednání, zastřelen opilým osadníkem. Jeho syn přísahá vojákům pomstu a po tradičním pohřbu vykope válečnou sekeru. Za několik dní vyjíždí z pevnosti Fort Apache zásobovací kolona do Fort Yumy. Vojáci nemají tušení o tom, co se odehrálo v pevnosti Yuma. Kolonu vede poručík Ben Keegan, doprovází je indiánský zvěd Jonathan, jeho nevlastní sestra míšenka Francesca, která je jinak milenkou poručíka, a misionářka slečna Crownová, která má ve Fort Yuma založit školu.

První noc se indiáni pokusí unést misionářku, zabíjí vojenskou hlídku, ale dívku zachrání Jonathan. Indiáni zmizí i s uniformami zabité hlídky. Další den je kolona napadena znovu Apači. Více než polovina vojáků je pobita, zásobovací vozy včetně vozu s dynamitem jsou ukradeny. Zbylí vojáci se ukryjí v blízkých skálách, kde jsou dále ostřelováni Apači. Nakonec zbyde poručík s Jonthanem a obě dívky. Zahyne i Francesca, která ještě před smrtí vyzná Keeganovi lásku. Apači se převléknou do vojenských uniforem, seřadí se do kolony s vozy, a přijíždí k pevnosti Yuma. Vojáci je z dálky vítají, ale včas je varuje poručík Keegan a brána je opět uzavřena. Indiáni marně útočí na pevnost. V závěrečném souboji na život a na smrt se utká Keegan s Mangasem mladším.  Autor: curil

režie:
Lesley Selander (.)
 
 
hraje:
Peter Graves (poručík Ben Keegan), Joan Vohs (Melanie Crownová), John Hudson (seržant Jonas), Joan Taylor (Francesca), Abel Fernandez (Mangas), James O'Hara (desátník Taylor), William 'Bill' Phillips (seržant major Milo Hallock), Stanley Clements (vojín Cassidy), John Pickard (kapitán Santley), Addison Richards (generál Crook), Lee Roberts (kapitán Santley)
 
 
námět:
Danny Arnold
 
 
scénář:
Danny Arnold
 
 
kamera:
Gordon Avil
 
 
hudba:
Paul Dunlap
 
 
střih:
John F. Schreyer
 
 
zvuk:
Joe Edmondson, Charles G. Schelling
 
 
výkonný producent:
Aubrey Schenck
 
 
producent:
Howard W. Koch
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.