Hanba (1929)

Obrázek není k dispozici.

Další název: Schande

    Žánr: drama
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 13.12.1929        
    Délka: 2527 metrů
„Soudcova manželka tajně vystupuje jako tanečnice v módním tabarinu.“
"Hanba". Podle stejnojmenného filmu je hanbou, když opuštěná žena, aby se uživila, jde za hlasem svého talentu a stane se tanečnicí. Tedy názor poněkud zastaralý. Ale ve stejnojmenném filmu je ho obratně použito za podklad děje, jenž se rozvíjí v tragický příběh manželství. Tento děj nebyl podán plynule, nýbrž byl rozdělený na několik fází tak, že byl částečně předveden ve formě vypravování minulosti.

Dívka umožní svému milenci dokončit studia, vydělávajíc peníze nejdříve jako sklepnice a pak jako společnice prezidenta soudu. Když si jí však její milenec vezme, vrhne tato její minulost stíny do jejího manželství a naruší je. Žena propadá "hanbě", stává se tanečnicí, až po dramaticky vzrušujících zápletkách pravá láska opět oba manžely sblíží.Samotný námět měl pro obecenstvo svoji poutavost a nakonec i režie Medeotti-Boháčova poctivě a s výsledkem se vynasnažila učinit je pro diváky co nejsrozumitelnějším.

V hlavních rolích se uplatnil především Jindra Lhoták jako soudní prezident, vážný a elegantní a Jan W. Speerger pak ve vedlejší roli. Němec Carl de Vogt byl lepší v roli již hotového doktora než jako mladistvý student. Hlavní ženskou roli měla Ita Rina, její temperament si ovšem vyžadoval stále pevné režisérovy ruky. Až na poněkud méně povedenou kameru, patřil film "Hanba" k té lepší části české filmové produkce dané doby.  Autor: Asmodej

režie:
Josef Medeotti-Boháč
 
 
hraje:
Jindřich Lhoták (prezident soudu, vrchní rada Lukas), Carl de Vogt (soudce JUDr. Holan), Ita Rina (Holanova žena Marta), Jindřich Slovák (soudní praktikant JUDr. Čejka), Ella Voldánová (Martina matka paní Žatecká), Ella Nollová (teta Emma, majitelka hospody Za tunelem), Jan W. Speerger (sluha Jakub), Hans Eckert (štamgast Pavel Lacina), Máňa Ženíšková (dcera komerčního rady Olga Kustková), Jiří Sedláček (mladý světák), Leon Ratom (soudní sluha Hadáček), Saša Dobrovolná (chudá žena), Robert Ford (host v baru), Bonda Szynglarski (host v baru)
 
 
námět:
Gernot Bock-Stieber
 
 
scénář:
Gernot Bock-Stieber
 
 
kamera:
Georg Krause
 
 
výprava-architekt:
Alois Mecera
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.