Harry Brown (2009)

Harry Brown
75.9 %
 
 
 
Film na Blu-ray
    Žánr: krimi / drama / thriller
    Země: Velká Británie
    Délka: 103 min.
„Jeden muž našel odvahu postavit se na odpor.“
Příběh ze současné Anglie sleduje každodenní pouť osamělého muže chaotickým světem, kterému vládnou drogy a násilí. Harry Brown je řádný občan a bývalý mariňák, dnes již v důchodu. Po smrti manželky žije sám v jednom ze stovek bytů na předměstském sídlišti. Společnost mu dělá jen jeho nejlepší kamarád Lenny. Právě toho ale jednoho dne zavraždí parta místních výtržníků. Harry se rozhodne jednat a naplnit svou vlastní představu o spravedlnosti.

Kontroverzní snímek debutujícího režiséra Daniela Barbera stojí a padá s výkonem Michaela Cainea, který ve svých pětasedmdesáti letech postavou Harryho Browna vystavěl důstojný pomník své dosavadní herecké kariéře, plné podobně rozhodných a nesmlouvavých mužů. Precizně vystavěný thriller, který se tematicky řadí k poměrně široké skupině filmů, pojednávajících o pomstě, se z žánrových schémat vymyká jednak protagonistovým věkem a rovněž pokusem o jistý společenský přesah. Film, který v Británii vzbudil poměrně ostrou kritickou debatu, drsnou formou poukazuje na problém násilí a agresivity dnešní mládeže. O vhodnosti předkládaného řešení tohoto jinak složitého problému nechť si každý divák rozhodne sám.

Zdroj: ČT

režie:
Daniel Barber
 
 
hraje:
Michael Caine (Harry Brown), Emily Mortimer (Det.inspektorka Alice Frampton), Iain Glen (polic.velitel Childs), Liam Cunningham (Sid Rourke), Jack O'Connell (Marky), David Bradley (Leonard 'Len' Attwell), Ben Drew (Noel Winters), Raza Jaffrey (otec Bracken), Joseph Gilgun (Kenneth), Chris Wilson (Daniel Ladlow), Charlie Creed-Miles (Detektiv Terry Hickock), Sean Harris (Stretch), Amy Steel (zdravotní sestra), Klariza Clayton (Sharon), Lee Oakes (Dean Saunders), Forbes KB (Troy), Karl Rhodes (kriminálny dôstojník), Laurence Richardson (novinář), Michelle Tate (členka gangu), Belinda McGinley (matka), Martin Heathcote (zatýkající policista), Erol Mehmet (policista), Claire Hackett (Jean Wintersová)
 
 
scénář:
Gary Young
 
 
kamera:
Martin Ruhe
 
 
hudba:
Ruth Barrett, Martin Phipps
 
 
kostýmy:
Jane Petrie
 
 
střih:
Joe Walker
 
 
zvuk:
Mark Appleby, Ben Barker, Glenn Freemantle, Glen Gathard, Richard Pryke, Tom Sayers, Ian Tapp
 
 
zvláštní efekty:
Richard Conway, Bob Hollow
 
 
vizuální efekty:
Jan Hogevold, Stephanie Mills, Pedro Sabrosa
 
 
masky:
Nadia Stacey
 
 
výkonný producent:
Paul Brett, Tim Haslam, Christos Michaels, Steve Norris
 
 
producent:
Keith Bell, Kris Thykier, Matthew Vaughn
 
 
casting:
Martin Ware (asistent)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.