Hlava ruce srdce (2010)

Hlava ruce srdce
49.3 %
 
 

Další název: Hlava – ruce – srdce; Head-Arms-Heart

    Žánr: černá komedie
    Země: Česká republika
    Premiéra v ČR: 18.11.2010        
    Délka: 110 min.
„Film o lásce bez lásky, o válce bez války a magii bez kouzel.“
Rok 1914. Plukovník von Haukwitz (Jiří Schmitzer) zahyne za záhadných okolností při okultní seanci. Jeho snoubenka, herečka Klára Knabelová (Viktorie Čermáková), při vyšetřování zjistí, že tělu byly po smrti odňaty hlava, ruce a srdce. Při hledání odpovědí na tuto záhadu naráží na nejbližší plukovníkovu osobu – poručíka Heinricha Rotha (Roman Zach) a osud je spojí dohromady. Vojenský vyšetřovatel Karel Vrana (Martin Finger) se snaží Kláru přimět ke spolupráci právě proti Rothovi a okultním kruhům v armádních řadách. Klára odmítne, ale vyjádří Vranovi podporu jeho cíli najít odcizené části plukovníkova těla. Mezitím je poručík Roth povolán na bojiště 1. světové války a Vrana zároveň vyráží po Evropě hledat ostatky von Haukwitze využívané okultními skupinami. Klára se přesunuje na svůj rodný statek na Moravu, kde obdrží jinou část těla – ruku zraněného poručíka Rotha. Ten se naplněn deziluzí po válce navrací ke Kláře na její statek a pokouší se hledat nové cesty uspokojení vlastní iracionality. Nachází je v nesmyslných pokusech s kohouty či podivných výletech do přírody, kde prožívá zvláštní snové stavy. Jeho vyprahlost a prázdnota již však nedokáže a možná ani nechce Kláru uspokojit a naplnit. Vrana přiváží na statek nalezené plukovníkovy ostatky. Je však stižen rovněž svého druhu paralýzou. Ale ani on, byť je ke Kláře od prvního okamžiku silně přitahován, není s to jí nic nabídnout.
Takové je východisko příběhu nového filmu režiséra a scenáristy Davida Jařaba, který je podepsán i pod filmem Vaterland – Lovecký deník (2004, Český lev za výtvarný počin).

Film Hlava–ruce–srdce je zasazen do časoprostoru Rakouska-Uherska v době 1. světové války a po ní. A David Jařab k tomu dodává: „Domnívám se, že právě toto období je oním časem, ve kterém se začaly „lámat dějiny“. Onen zvláštní poklidný stav před bouří, pocit, že se bude muset něco začít měnit, ale zároveň pocit, že je nám v tom starém světě dobře, touha modernizovat, emancipovat, osvobozovat, ale zároveň touha chopit se uvolněné moci a dosadit na místo starého, tradičního Boha nové mýty, to všechno vyvolalo požár, kterým se započal rozpad starého řádu a s ním i vznik nových neřádů.“

Jednou ze složitých scén filmu byly pokusy s hejnem kohoutů. Roman Zach, který byl v postavě poručíka Rotha jejich zkoumatelem, to komentuje: „Musím přiznat, že jsem byl velmi zvědavý, co se stane, když do jednoho kotce dáte sto kohoutů dohromady… Pak se stalo to, že si mezi sebou kohouti vytvořili skupinky, takové městské části, a mezi sebou pak válčili… No a já se stal na dobu natáčení jejich velitelem – kohoutem, což bylo velmi vzrušující.“
Česká televize uvádí tento film k výročí 1. světové války (28. 6. 1914 – Sarajevský atentát – začátek 1. světové války).

Zdroj: ČT

režie:
David Jařab
 
 
hraje:
Viktorie Čermáková (Klára Knabelová), Roman Zach (por. Heinrich Roth), Martin Finger (por. Karel Vrana), Ivana Uhlířová (Anna), Jiří Schmitzer (plukovník Haukwitz), Oldřich Vlach (strýc), Alois Švehlík (plk. Vaverka), Stanislav Majer (důstojník), Jaroslav Plesl (Badonyi), Vasil Fridrich (Kurtz), Jiří Štrébl (šofér), Anna Ferencová (služebná Lutychová), Jiří Černý (Josef), Martin Pechlát (Václav), Radek K. Vysoudil (lékař), Petr Kantor (mlčící účastník seance, dubl Mustafy), Josef Drápal, Hynek Chmelař, Marika Procházková, Ozgur Maden (turecký kuchař), Bruno Solařík, Dan Ditrich, Hasan Huseynov, Johana Schmidtmajerová, Lukáš Chytrý, Jiří Kindl, Jakub Janda, Robert Šenki, Oldřiška Řandová, Jiří Heidinger, Jiří Pitner, Miroslav Čampulka, Miroslav Lacko, Pavel Jurča, Mečislav Klepek, Vladimír Vopravil, David Ouřada, Václav Svejkovský, Martin Vít, Danilo Medenica, Haidar Hourany, Jan Richter, Petr Fridrich, Michal Kostka, Michaela Korcová, Veronika Němcová, Radek Brousil, Eva Dryjová
 
 
námět:
David Jařab
 
 
scénář:
David Jařab
 
 
kamera:
Marek Jícha
 
 
hudba:
Petr Haas (původní orchestrální, komorní a klavírní hudba), Fryderyk Chopin (Nocturno, Es Dur, opus 9, č. 2), Robert Schumann (Snění)
 
 
výprava-architekt:
Milan Popelka
 
 
kostýmy:
Sylva Hanáková, Inka Braťková (kostýmní výprava)
 
 
střih:
Jan Daňhel
 
 
zvuk:
Daniel Němec, Štěpán Mamula (mix dolby digital)
 
 
vedoucí produkce:
Věra Ferdová, Jiří Koštýř
 
 
výtvarník:
Milan Popelka
 
 
koproducent:
Radek K. Vysoudil, Marek Jícha, Patrik Velek
 
 
masky:
Jana Radilová, René Stejskal (speciální)
 
 
dramaturgie:
Ivan Hubač (šéfdramaturg ČT), Kristián Suda
 
 
pomocná režie:
Radek K. Vysoudil
 
 
spolupráce:
Ota Bareš (práce se zvířaty), Radim Mácha (práce se zvířaty), Jaroslav Tkáňa (práce se zvířaty), FAUNA A FILM PRAHA (práce se zvířaty), Vladimír Vopravil (práce se zvířaty), Farma/Y Cunkov (práce se zvířaty), Petr Hanuš (práce se zvířaty), EQUI HANUŠ, s. r. o. (práce se zvířaty)
 
 
trikové snímky:
Patrik Velek (+ triková supervize), Petr Mašek (triková supervize)
 
 
nahrál:
Okamžitý filmový orchestr
 
 
dirigent:
Lukáš Prchal
 
 
producent:
Viktor Schwarcz, Jaroslav Kučera, David Jařab, Veronika Schwarczová
 
 
zástupce vedoucího produkce:
Zuzana Vrbová
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.