Hotel (2004)

Hotel
42.5 %
 
 
    Žánr: horor / drama / mysteriózní
    Země: Rakousko / Spolková republika Německo
    Délka: 83 min.
Do zlověstně tajemného hotelu v rakouských Alpách nastupuje nová recepční, jejíž předchůdkyně za záhadných okolností zmizela. Citlivá mladá žena se na novém působišti, které je izolované od okolního světa, začne propadat do temnoty... Hororové drama bývá přirovnáváno ke Kubrickovu snímku Osvícení (1980).

Rakouská režisérka Jessica Hausnerová natočila hororové drama Hotel s kameramanem Martinem Gschlachtem, který je stejně jako ona spoluzakladatelem produkční společnosti Coop 99. Gschlacht podobné tíživé obrazy jako v Hotelu nasnímal i v dalších filmech svých krajanů, naposledy v hororu Dobrou, mámo (Ich seh Ich seh, 2014) rakouské režisérské dvojice Veronika Franzová a Severin Fiala nebo v dokumentární eseji Ulricha Seidla Ve sklepě (Im Keller, 2014).
Mladá recepční Irene nastupuje na nové místo do velkého osamělého hotelu v rakouských Alpách, který je obklopen hlubokými lesy, o nichž se vyprávějí strašidelné zkazky. Upjatá žena, která je silně poznamenaná křesťanskou výchovou, zjišťuje, že dívka, která na místě recepční pracovala před ní, za podivných okolností zmizela. Přestože zaměstnanci hotelu Irene naznačují, aby hotel opustila, dokud je ještě čas, citlivá mladá žena se začne propadat do stále hlubší temnoty...
Detektivního rozřešení všech mysteriózních jevů a událostí se diváci nedočkají. Leccos ale naznačují opakované anticipační záběry, v nichž režisérka nechává hlavní protagonistku vstupovat ze světla do tmy. Příznačné také je, že Jessica Hausnerová v průběhu celého filmu nenechá kameru, aby budovu hotelu zabrala zvenčí v celkovém záběru. I kvůli své klaustrofobní atmosféře bývá snímek srovnáván s Kubrickovým mistrovským hororem Osvícení (The Shining, 1980).
Jessica Hausnerová, která je jako jediná rakouská zástupkyně zařazená do sekce věnované Berlínské škole, bývá kvůli svým osobním i filmařským vazbám spojovaná především s režisérem Michaelem Hanekem. Její druhý celovečerní snímek, který měl světovou premiéru na MFF v Cannes v rámci sekce Un certain regard (Jiný pohled), ale promítal se také na festivalech zaměřených na fantastiku, horory a mysteriózní filmy, ještě postrádá jemný humor, který je typický pro režisérčiny následující snímky Lourdy (Lourdes, 2009) nebo Láska šílená (Amour Fou, 2014).
Pavel Sladký
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2015

režie:
Jessica Hausner
 
 
hraje:
Franziska Weisz (Irene), Birgit Minichmayr (Petra), Marlene Streeruwitz (Mascheková), Rosa Waissnix (Liebigová), Christopher Schärf (Erik), Peter Strauß (Kross), Regina Fritsch (Karin), Alfred Worel (Liebig), Robert Birkner, Thomas Frank, Hakon Hirzenberger (Popp), Wolfgang Kostal (inspektor), Alexander Lugonja (kuchař), Antonia Mayer, Michael Miksits, Josef Noger (Ehrgartner), Martina Poel, Andreas Reischl (inspektor), Marita Ringhofer (Steffi), Tommi Saric (číšník), Daniela Steiger (Ehrgartnerová), Die Sängerknaben vom Wienerwald (kostelní sbor), Jean Tourou (host v hotelu)
 
 
scénář:
Jessica Hausner
 
 
kamera:
Martin Gschlacht
 
 
výprava-architekt:
Katharina Wöppermann
 
 
kostýmy:
Tanja Hausner
 
 
střih:
Karina Ressler
 
 
zvuk:
Frieder Glöckner, Erik Mischijew, Tobias Fleig, Stephan Liepe, Matz Müller, Thomas Neumann, Bernd Popella, Carsten Richter
 
 
zvláštní efekty:
Mirko Burchartz
 
 
vizuální efekty:
Katja Clos
 
 
výkonný producent:
Bruno Wagner
 
 
producent:
Philippe Bober, Martin Gschlacht, Susanne Marian, Antonin Svoboda
 
 
asistent zvuku:
Julian Dech
 
 
rekvizity:
Hans Wagner
 
 
casting:
Markus Schleinzer
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.