Hrdá otrokyně (1926)

Hrdá otrokyně (Into Her Kingdom)

Into Her Kingdom

Další název: Její království

    Žánr: drama / romantický
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 70 min., 1965 metrů
"Hrdá otrokyně" (Její království) byl americký film, ale s ruským námětem. Mužický synek Stěpan miluje korunní princeznu Taťanu a ona se učí anglicky, on také, svede je pak profesor Svend a dává jim pak poučení, jak se mají učit, aby z nich něco v životě bylo. Učí je vyslovovat the a of, zatímco lid nevinně trpí a kozáci dokonce rozbijí na pouti loutkové divadlo. Proto vypukne bolševická revoluce a překotí trůn a americkou bravurnost, což bylo tehdy ve filmu dobře vidět. Stěpan se stane komisařem a říká, že musí celou carskou rodinu postřílet a strašně trpí, když si vzpomene na to Taťánino the a of.

Taťána se ale zachrání a Stěpan, aby se pomstil Romanovcům, si ji vezme za ženu a tím v ní deptá královskou hrdost. Když si ji vzal, nechá revoluce a odjede do Ameriky a stane se správcem v továrně, načež se promítne obrázek, jak korunní princezna mu žehlí a pere prádlo, zašívá mu punčochy a mluví americkou angličtinou. Tímto obrazem překonán, zapomene Stěpan na komunistický manifest a Petropavlovskou pevnost a jde říci ruským royalistům, kteří jsou bezradní bez korunované hlavy, že skrývá ruskou korunní princeznu a že Rusko zatím nezhynulo.

A tak monarchisté zajásají, pohladí si brady a jdou pro ni, ale Taťana nalezla půvab v americkém manželství, nad něž v široširém světě přece není, a vinouc se ke Stěpanovi, zapře, že je princeznou a opírajíc se o patentní dřez, vážně vysloví stupidní větu: "Drahý Stěpane! Mé království jest jen po tvém boku a po boku našeho děťátka, jež nosím pod srdcem". A tímto dojemným rodinným štěstím se film končí.

Tak tuto přitroublou filmovou taškařici režíroval Sven Gade a ubohou Taťanu vytvořila Corinne Griffithová. Chudák hrála v mezích tohoto filmu, který měl vyznět, za každou cenu, protisovětsky. Dělala smutné oči a chodila obtížena starostmi. Stála hrdě nad trůnem i nad spálenými lívanci, Byla to plavovlasá americká ženuška, která se těší na děti a ráno má za dveřmi lahev mléka a manželovy noviny. Ve filmové části monarchistickém koloritu se její úloha omezovala na předvádění toalet.  Autor: Asmodej

režie:
Svend Gade (.)
 
 
hraje:
Corinne Griffith (velkovévodkyně Tatiana), Einar Hanson (Stepan), Claude Gillingwater (Ivan), Charles Crockett (Senov), Evelyn Selbie (matka Stephana), Ellinor Vanderveer (carevna), Byron Sage (Zarevitch), Tom Murray (strážce), Marcelle Corday (komorná), Max Davidson (komorník)
 
 
námět:
Ruth Comfort Mitchell (povídka (1925))
 
 
scénář:
William M. Conselman (.), Carey Wilson (titulky)
 
 
kamera:
Harold Wenstrom (.)
 
 
producent:
Corinne Griffith (.)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.