Imaginárium (2012)

Imaginárium (Imaginaerum)
80.6 %
 
 

Imaginaerum

Další název: Imaginaerum by Nighwish

    Žánr: hudební / fantasy / drama
    Země: Finsko / Kanada
    Délka: 86 min.
„Temný sen. Umírající paměť. Skrytá lítost. Poslední jízda.“
Imaginaerum vypráví příběh stárnoucího skladatele Toma, který trpí těžkou demencí. Jak nemoc rokama postupuje, navrací se do dětství a nevzpomíná si prakticky na nic z dospělosti. Jeho hudba, přátelé, veškerá minulost včetně vzpomínek na jeho dceru jsou rozmazané v křehké mysli. Jediné, co mu zbývá, je představivost desetiletého chlapce. Jak se noří dál do kómatu, zdá se být nemožné, že by mohl získat zpět, co ztratil. Nebo snad ne?

Film je cesta mezi dvěma různými dimenzemi. Tom cestuje ve svém imaginárním světě, hledá odpovědi a vzpomínky, zatímco jeho dcera Gem se pokouší obnovit pouto, které kdysi sdílela s otcem v reálném světě. Jak se v průběhu let od sebe stále více vzdalují, jsou tu ještě větší překážky, jež je nyní oddělují - Tomovo kóma a s tím spojená hrozba smrti. Gem se cítí být odsouzená k neúspěchu. Nicméně, přes nejtemnější Tomovo tajemství nakonec zjistí, že musí jít cestou, kterou si zvolila a najít znovu svého otce.

Tady se rýsují některé otázky. Musíme se ptát sami sebe před vstupem do světa Imaginaerum. Co je v životě nejdůležitější? Může nás síla vzpomínek ochránit v naší poslední chvíli? Pomůže nám naše představivost najít jiskru života v nejhlubší temnotě? Můžeme stále najít lásku po trpkém odpuštění?

Imaginaerum je emocionální fantasy dobrodružství umocněné hudbou od symphonic metalové skupiny Nightwish. Příběh nám připomíná dětství, kdy jsme byli nejmenší, ale tou nejcennější věcí bylo vše, co jsme ztratili a to mělo zanechat trvalé jizvy. Nyní je čas znovu otevřít rány a podívat se, co se stalo, ale především odkud to vzešlo.  Autor: Yontalcar

režie:
Stobe Harju, Mark Roper (spolurežie)
 
 
hraje:
Francis X. McCarthy (Tom Whitman - 70letý), Tuomas Holopainen (Tom Whitman - 47letý), Quinn Lord (Tom Whitman - 10letý), Marianne Farley (Gem Whitman - 35letá), Kayla McKibbin (Gem Whitman - 14letá), Keyanna Fielding (Gem Whitman - 7letá), Marco Hietala (Marcus), Emppu Vuorinen (Emil), Jukka Nevalainen (Jack), Joanna Noyes (Ann - 73letá), Anette Olzon (Ann - 32letá), Victoria Jung (Ann - 8letá), Ilkka Villi (Mr. White/Theodore Whitman), Stéphane Demers (zkroucený cínový vojáček), Ron Lea (Dr. Jansson), Hélène Robitaille (tanečnice v těžítku), Glenda Braganza (Tomova pečovatelka), Madison McAleer (sirota), Andrew Carter (rozhlasový hlasatel)
 
 
námět:
Tuomas Holopainen (příběh), Stobe Harju (příběh)
 
 
scénář:
Stobe Harju, Mikko Rautalahti, Richard Jackson
 
 
kamera:
Benoit Beaulieu
 
 
hudba:
Petri Alanko, Nightwish
 
 
kostýmy:
Ginette Magny, Anne-Marie Aird
 
 
střih:
Mathieu Bélanger
 
 
výtvarník:
Mélanie Truchon
 
 
mluví:
Elias Toufexis (sněhulák), Kathleen Fee (Tracy Gainman)
 
 
zpěv:
Nightwish ("Slow, Love, Slow")
 
 
koordinátor kaskadérů:
Mike Chute
 
 
vizuální efekty:
Daniel Coupal (Alchemy24)
 
 
asistent kamery:
Nic René
 
 
výkonný producent:
Neil Dunn, Richard Jackson
 
 
producent:
Markus Selin, André Rouleau, Melany Bourgouin (supervize postprodukce), Jukka Helle
 
 
kaskadér:
Sébastien Rouleau (double: Ilkka Villi)
 
 
autor plakátu:
Janne Pitkänen
 
 
asistent produkce:
Romain Kelfa
 
 
vedoucí výroby:
Valérie d'Auteuil
 
 
asistent střihu:
Alexis Courtois
 
 
casting:
Nadia Rona
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.