Jeho nejlepší klientka (1932)

Jeho nejlepší klientka (Sa meilleure cliente)

Sa meilleure cliente

    Žánr: komedie
    Země: Francie
    Délka: 87 min.
"Jeho nejlepší klientka" byl francouzský film, který zpracovával velmi přiléhavou formou Verneuilovu veselohru, která si vzala za vtipný námět v horečce doby, v honu za kosmetickým prodlužováním ženského mládí v salonech krásy.

Novomanželé prohráli v herně na Rivieře posledních padesát tisíc franků a za dva dny je čeká zatčení pro vydání nekrytých šeků na úhradu svých ztrát ve hře. Zatímco muž klesá na duchu a probírá se hromádkou účtů za rozmařilá vydání své ženy, neztrácí novomanželka radost ze života a optimismus, jde se vykoupat a ve vaně spřádá plány na záchranu. Podaří se jim z lidské slabosti vybudovat velký moderní ústav ku pěstění krásy a mládí.

Návštěvnice, jejichž tváře jsou obkládány syrovými řízky, jsou podrobovány masážím, kladeny do odtučňovacích pecí a pochybovačnější jsou oslňovány divadelními triky žen, oblečených do polojevištních šatů, stojících stafáž při přednáškách šéfa v originálním kostýmu. Největší atrakcí se však zůstává jeho chytrá žena, kterou vydává za svou omlazenou matku. Na tento triumfální tunel se chytá i stáří žen, které ztratily víru v kosmetiku. Je to také trumf, který se stane úskalím v mladém manželském životě, když dcera venkovského majitele zámku a stájí zahoří láskou k řediteli ústavu, předstírá jejich společný milostný poklesek a jde požádat o synovu ruku domnělou matku.

"Matka" zkonstruuje svou cestou k otci uchazečky šílený blázinec zápletek, připravuje zcela vážně svatbu svého "syna" a u otce vyvolá lásku a odjede s ním k moři. Z tohoto extrému se vracejí pak všichni, když se jim náležitě zatočila hlava, ke svým původním láskám a udivení čumilové musí hledět jako "jojo", ať jsme styloví, a čučí nechápavě a s otevřenými ústy, jak se milostně objímá matička se svým synáčkem.

Režisér Pierre Colombier u dělal z veselohry prudce pádící šílenství zmatku, velmi dovedně vyvolal ovzduší herny, supermoderního salonu krásy, venkovského statku i života na pláži a závodu motorových člunů. Byl podporován čistou prací kameramana a hlavně velkým hereckým uměním představitelů René Lefévrea jako blaseovaného ředitele ústavu, a Elviry Popescuové jako mladistvé matky, která svým temperamentem, přednesem a jistotou gestikulace byla přímo předurčena této zábavné francouzské filmové frašce.  Autor: Asmodej

režie:
Pierre Colombier
 
 
hraje:
Elvira Popesco (Edwige), René Lefèvre (Gaston), Hélène Robert (Hélène Chervinová), André Lefaur (pan Chervin), Marcelle Monthill (slečna Yvonne), Charles Prince (Larnois), Henri Kerny (Martin), Noël Darzal (Jimmy), Paul Bertrand, André Alerme, Georges Bever, Frank O'Neill, Marthe Riche, Jeanne Juillia, Mercédès Brare, Louise Dauville
 
 
scénář:
Louis Verneuil, Madeleine Bussy
 
 
kamera:
Victor Arménise, Robert Lefebvre
 
 
hudba:
Marcel Pollet
 
 
zvuk:
Antoine Archimbaud
 
 
výprava:
Jacques Colombier
 
 
producent:
Fernand Lefebvre
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.