Kolotoč života (1943)

Kolotoč života (Liebesgeschichten)

Liebesgeschichten

Další název: Z lásky do lásky

    Žánr: drama
    Země: Německo - předválečné
    Délka: 101 min., 2751 metrů
„Film, do kterého se určitě zamilujete!“
"Kolotoč života" je spíš než jemnou filmovou komedií filmem komorního rázu, inscenovaným režisérem velké zkušenosti Viktorem Turžanským v jeho známém a příjemném stylu, byť tentokráte nešlo o psychologicky závažné dílo. Je to příjemný lehounce romanticky zabarvený, vkusný a ironisující příběh někdejšího malého ševcovského synka a pozdějšího kapelníka a operetního skladatele Wernera Lüdtkeho a jeho půvabné malé družky z velkého domu, které život nelítostně rozvádí, aby je nakonec po létech přece jen zase svedl dohromady, nejen je samé, ale i jejich děti.

Takto vlastně film nadhazuje generační problém, ale bez záměru řešit nebo kriticky srovnávat a zůstává věren tu lehce zábavnému tónu. Milostné episodky, odehrávající se v rozmanitých časových údobích, a tyto odlišné úseky jsou tu překlenuty postavičkou Henckelsova kolovrátkáře s papouškem. Hodna pozoru je hudební složka a způsob, jak jí režisér umožnil se uplanit, aby nebyla pouhou zvukovou ilustrací. Také vizuálně je neobyčejně působivá scéna oživlých loutek. Hlavní úlohy našly velmi vhoné představitele ve Willy Fritschoví a v Hannelore Schrothové, která podivuhodně ztělesnila mladé děvče i pozdější ženu, stárnoucí matku i "žabce moderního střihu". Operetní zpěvačku, s níž se mladý skladatel žení na místo s provdavší se přítelkyní z dětství, hraje Herta Mayenová.

Hudbu pro film dobře zkomponoval Peter Kreuder a dobrými záběry pozvedl kameraman Igor Oberberg.  Autor: Asmodej

režie:
Viktor Turžanskij
 
 
hraje:
Willy Fritsch (Werner Lüdtke), Hannelore Schroth (Felicitas / Beate Rechenmacherová), Herta Mayen (Fritzi Färberová), Elisabeth Flickenschildt (slečna Klehpsová), Paul Henckels (kolovrátkář), Joachim Brennecke (Paul Lüdtke), Walter Franck (pán von Gaefe), Norbert Rohringer (Werner - 16letý), Eduard Wenck (pan Lüdtke), Erna Sellmer (paní Lüdtkeová), Käthe Dyckhoff (Charlotte Schoberová), Franz Schafheitlin (Rechenmacher), Rolf Prasch (Schwanebecker), Käte Jöken-König (Schwanebeckerová), Willi Rose, Oscar Sabo, Ursula Voß, Helmuth Helsig (divadelní agent), Willi Puhlmann (Werner - 9 let), Hans-Joachim Funk (Oskar - 14 let), Paul Esser (Oskar - 20 let), Helga Meinel (Felicitas - 8 let), Josef Lerch ((jako Joe Lerch)), Meta Weber, Maria Zidek, Hanns Waschatko, Hans Meyer-Hanno, Fredy Rolf, Maria Beling, Franz Heigl, Otto Hüsch, Ewald Wenck
 
 
námět:
Walter Lieck (román)
 
 
scénář:
Gustav Kampendonk, Viktor Turžanskij
 
 
kamera:
Igor Oberberg
 
 
hudba:
Peter Kreuder
 
 
výprava-architekt:
German Herbricht, Walter Röhrig
 
 
kostýmy:
Alfred Bücken
 
 
střih:
Wolfgang Wehrum, Hildegard Tegener ((neuvedena))
 
 
zvuk:
Günter Bloch
 
 
text písně:
Hans Fritz Beckmann
 
 
choreografie:
Jens Keith, Wilhelm Schulte-Vogelheim
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Heinz Karchow
 
 
asistent režie:
Heinz-Günther Schulz
 
 
fotograf:
Ernst Baumann, Richard Buchholz, Erwin Klitsch
 
 
vedoucí výroby:
Max Pfeiffer
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.