Komici na jedničku - Iva Janžurová (2010) [TV epizoda]

Obrázek není k dispozici.
80 %
 
 
    Žánr: zábavný / střihový
    Země: Česká republika
    Délka: 52 min.
„Jednu z nejoblíbenějších českých hereček uvítá a označí za prvotřídní komičku Petr Nárožný opět ve svém Muzeu komiků.“
* 19. 5. 1941

Jedna z nejoblíbenějších českých hereček Iva Janžurová se narodila 19. května 1941 v Žirovnici u Pelhřimova. Po vzoru rodičů pedagogů nastoupila na pedagogické gymnázium v Českých Budějovicích, ale láska k divadlu ji brzy svedla na jinou cestu, a to na pražskou DAMU.

Po ročním angažmá v libereckém divadle F. X. Šaldy se stala členkou Divadla na Vinohradech, kde hrála do poloviny 80 let, a od roku 1988 je členkou činohry Národního divadla.

Ve filmu se poprvé objevila v 60. letech 20. století. Po několika epizodních rolích jí dal velkou příležitost režisér Karel Kachyňa, když ji v roce 1966 obsadil do svého filmu Kočár do Vídně. Jejím celoživotním partnerem je herec a režisér Stanislav Remunda, se kterým má dvě dcery: Theodoru a Sabinu Remundovou.

V roce 1998 získala Cenu Alfréda Radoka za ztvárnění Winnie v Becketově hře Šťastné dny a v roce 2006 jí prezident republiky udělil Medaili za zásluhy o stát v oblasti kultury a umění. Její doménou jsou nejen dramatické ale i komediální postavy a svoji hereckou tvorbu získala celou řadu dalších ocenění.

Výběr z divadelních představení:

Skřivánek, Lištičky, Rozmarné léto, Večer tříkrálový, Rozhovor v domě Steinových o nepřítomném panu Goethovi, Fidlovačka, Lucerna, Tartuffe, Deník ničemy, Sbohem Sokrate, Divoká kachna, Paličova dcera, Šťastné dny Marie Stuartovna, Komik, Idiot, Romeo a Julie, Richard III.

Výběr z filmografie:

Kočár do Vídně, Světáci, Svatba jako řemen, Pension pro svobodné pány, Zabil jsem Einsteina, pánové!, Čtyři vraždy stačí, drahoušku, Zítra to roztočíme, drahoušku, Co je doma, to se počítá pánové, Pane, vy jste vdova!, Petrolejové lampy, Slaměný klobouk, Drahé tety a já, Marečku, podejte mi pero!, Páni kluci, Což takhle dát si špenát, Co chytneš v žitě, Ene bene, Výlet

Výběr z televizní tvorby:

Píseň pro Rudolfa III., Sňatky z rozumu, Zlá krev, Nemocnice na kraji města, O princezně, která ráčkovala, Arabela, Létající Čestmír

režie:
Alena Činčerová
 
 
kamera:
David Ployhar
 
 
účinkuje:
Iva Janžurová, Petr Nárožný (průvodce pořadem), Jiřina Jirásková, Eva Holubová, Naďa Konvalinková, Jiří Lábus
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.