Kouzlo valčíku (1931)

Kouzlo valčíku (The Smiling Lieutenant)

The Smiling Lieutenant

    Žánr: muzikál / komedie
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 89 min.
Maurice Chevalier v Lubitschově filmu "Kouzlo valčíku" vyvolal mnoho příznivého ohlasu mezi diváky bavícími se v hledišti a také hodně vděčných úsměvů na tvářích svých ctitelek. Svou úlohou císařského důstojníka, který se později stane princem a manželem, připomíná v mnohém "Přehlídku lásky" (viz FDB). Ovšem opakuje-li se uniforma příliš často, ztrácí její nositel mnoho na své působivosti, byť i jí byl takový štramák jako Maurice Chevalier.

Hudebně je film "Kouzlo valčíku" vyrobený s úzkostlivou pečlivostí a dává si záležet na každém obrazovém doteku, na který ihned reaguje. A není tu jen valčíkový Strauss, ale také mnoho moderního, hudebně-tecnického. trochu komičnosti a neubližujícího posměchu je vloženo do scén dvorního života, plného přepychového obřadnictví. Jako vždy se nevzdal Maurice svého tradičního slamáčku, kterým si získal naráz popularitu v nejširších vrstvách. A když navíc má Chevalier za partnerku Claudette Colbertovou, pak musel být divák touto kombinací přímo unešen.  Autor: Asmodej

režie:
Ernst Lubitsch
 
 
hraje:
Maurice Chevalier (poručík Nikolaus 'Niki' von Preyn), Claudette Colbert (Franzi), Miriam Hopkins (princezna Anna ), Charles Ruggles (Max ), George Barbier (král Adolf XV. ), Hugh O'Connell (Nikiho ordonanc), Harry C. Bradley (hrabě Von Halden), Elizabeth Patterson (baronka von Schwedelová), Janet Reade (Lily), Robert Strange (plukovník Rockoff), Granville Bates (výběrčí Bill), Maude Allen (uvaděčka), Charles Wagenheim (poutavý důstojník)
 
 
námět:
Hans Müller (Nux der Prinzgemahl (román)), Felix Dörmann (Ein Walzertraum (1907) opereta), Leopold Jacobson
 
 
scénář:
Ernest Vajda, Samson Raphaelson, Ernst Lubitsch
 
 
kamera:
George J. Folsey
 
 
hudba:
Oscar Straus, Clifford Grey (texty)
 
 
střih:
Merrill G. White
 
 
výprava:
Hans Dreier
 
 
producent:
Ernst Lubitsch
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.