Králíci ve vysoké trávě (1961)

Králíci ve vysoké trávě
62.9 %
 
 

Další název: Rabbits in the Tall Grass

    Žánr: drama
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 23.2.1962        
    Délka: 93 min., 2651 metrů
„Věřit v Boha nebo ve Vladimíra Iljiče?“
Desetiletý Martin chodí ve škole na náboženství a v kostele pokaždé ministruje. Takové je přání jeho matky Anči, bigotní věřící. Martin se však na každém kroku setkává s pokrytectvím, a tak začne pochybovat, že Bůh existuje. Jeho starší bratr Eda beztrestně krade otci peníze, otec zase rozkrádá materiál z družstevní stavby, a dokonce i Martinův nejlepší kamarád Kovajs bez zábran „hřeší“. Farář Hornof se různými způsoby snaží udržet si vliv na své ovečky, ale v tom mu kladou překážky lidé s „pokrokovým“ socialistickým smýšlením. Když Martinovi uhynou jeho milovaní angorští králíci, kteří přece nikomu nic zlého neudělali, má chlapec v otázce víry jasno. Rozhodne se vstoupit do pionýrské organizace. Zbývá jen utajit to před matkou…

Český film scenáristy Oty Hofmana a režiséra Václava Gajera je zaměřen proti náboženské bigotnosti. Téma, které samozřejmě vyhovovalo ideologickým doktrínám východoevropských zemí, však autoři zprostředkovali dětským pohledem. Tragické vyznění filmu museli tvůrci dodatečně zmírnit: Martin měl původně zemřít na zápal plic, zatímco v definitivní verzi se celý prostydlý schovává v kůlně.

Zdroj: ČT

režie:
Václav Gajer
 
 
hraje:
Michal Koblic (Martin Čermák), Antonie Hegerlíková (Anči Čermáková, Martinova matka), Elo Romančík (Antonín Čermák, Martinův otec), Zora Rozsypalová (teta Fanda), Václav Lohniský (farář Hornof), Michael Dáňa (Eda, Martinův bratr), Josef Šrajer (Kovajs), Martin Švehla (Pišta), Jan Kovařík (Harvan), Karla Svobodová (Eva), Jaroslava Tvrzníková (učitelka Martina), Marcela Martínková (Ludmila zvaná Luďka, Martinova sestra), Petr Kostka (novomanžel poručík Mirek), Vladimír Hlavatý (předseda MNV Šimáček), Alois Dvorský (kostelník), Josef Prchal (Polák), čestmír Studna (Hořejší), Marcela Čížková (Marcela Daňková), Emil Rohan (Kovajs st.), Eva Foustková (Kovajsová), Stanislav Junek (svazák Kryšták), Hermína Vojtová (Horáčková), Marie Nademlejnská (prachatická teta), Nina Bártů (Mirkova matka), Adolf Minský (děda Bína), Zdeněk Procházka (zedník), Antonín Soukup (hostinský), Josef Příhoda (prodavač losů), Rajmund Pour (role neurčena), Jiří Müller (muž s raketou), Jan Teplý (muž s raketou), Miroslav Jetmar (poručík), Jaroslav Toms (šofér), Mária Sýkorová (babička Kovajsová), Luděk Pilc (lékař), Josefa Pechlátová (bába Harvanová), Arna Pekárková (bába), Jaroslav Drbohlav (kluk na svatbě), Milan Jedlička (železničář)
 
 
námět:
Ota Hofman
 
 
scénář:
Ota Hofman
 
 
kamera:
Jiří Vojta
 
 
hudba:
Evžen Illín
 
 
výprava-architekt:
Miroslav Hrachovec, Zbyněk Hloch
 
 
střih:
Zdeněk Stehlík, Libuše Vaněčková
 
 
zvuk:
Adolf Nacházel, Mstislav Pilný, Bohumír Brunclík (zvukové efekty)
 
 
vedoucí produkce:
Josef Císař
 
 
II. kamera:
Miroslav Ondříček
 
 
dramaturgie:
Ladislav Fikar, Jan Libora
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Olga Mimrová, Miloš Rudolf, Eliška Doubková
 
 
asistent režie:
Jaroslav Toms, Marta Marková
 
 
asistent kamery:
Rudolf Blaháček
 
 
pomocná režie:
Stanislav Černý
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.