Chyby ve formuláři:
» Nejste přihlášeni, pro hodnocení filmů se musíte přihlásit nebo zaregistrovat.
 

Královna Alžběta: Zlatý věk (2007)

Královna Alžběta: Zlatý věk (Elizabeth: The Golden Age)
76.5 %
 
 
 
Film na Blu-ray

Elizabeth: The Golden Age

Další název: Kráľovná Alžbeta: Zlatý vek;

    Žánr: historický / drama / životopisný
    Země: Velká Británie / Spolková republika Německo / Spojené státy americké / Francie
    Premiéra v ČR: 22.11.2007        
    Délka: 114 min.
„Postavila se nejmocnější říši světa. Panovnice, jež stavěla svou zemi nade vše.“
Postavila se nejmocnější říši světa. Unikla pokusu o atentát. Kvůli vyššímu zájmu obětovala svou lásku a nechala popravit svou sestřenici. Jmenovala se Alžběta a především díky ní se Británie může pyšnit přívlastkem Velká. Historické drama Královna Alžběta: Zlatý věk je pokračováním úspěšného snímku Královna Alžběta, nominovaného na sedm Oscarů, který jako první upozornil na nesporný talent herečky Cate Blanchett.

Zatímco první film pojednával o nástupu mladičké Alžběty na anglický trůn, Zlatý věk líčí vrcholné období její vlády v druhé polovině šestnáctého století. Protestantská královna je trnem v oku převážně katolické Evropě v čele se španělským králem Filipem II. Bezpečně se nemůže cítit ani doma v Anglii, kde jí klidu nedopřávají intrikující katolíci, podporovaní skotskou královnou Marií Stuartovnou. A je zde také otázka nástupnictví, kterou by jako neprovdaná královna měla neodkladně řešit. Stahující se mračna nad Alžbětinou hlavou vyústí v sérii událostí, na jejichž konci se bude muset postavit do čela svých vojsk, aby bojovala o bytí a nebytí Anglie proti mnohem silnějšímu nepříteli.

Už během natáčení snímku Královna Alžběta uvažovali tvůrci v čele s režisérem Shekharem Kapurem o jeho pokračování. Film Královna Alžběta: Zlatý věk zachycuje titulní postavu jako sebevědomou, vzdělanou a odpovědnou vládkyni, uvědomujíci si, co všechno musí v zájmu země obětovat, ale i jako náladovou a někdy despotickou ženu, toužící po lásce, která se čas od času nedokáže ubránit pochybnostem a zoufalství. Kromě politického či mocenského konfliktu se autoři soustředí i na osobní vztahy panovnice, ať už s oblíbenou dvorní dámou a chráněnkou Bess, nebo mořeplavcem Sirem Walterem Raleighem. Kromě vynikající Cate Blanchett v titulní roli se v dalších rolích objevují Geoffrey Rush, Clive Owen, Samantha Norton či Abbie Cornish a Rhys Ifans. Snímek se také může pochlubit barvitou a velkolepou výpravou a nádhernými kostýmy, oceněnými Oscarem.

Zdroj: ČT

režie:
Shekhar Kapur
 
 
hraje:
Cate Blanchett (královna Alžběta I.), Clive Owen (sir Walter Raleigh), Christian Brassington (arcivévoda Charles), Abbie Cornish (Elizabetin Throckmorton), Adam Godley (William Walsingham), Tom Hollander (Sir Amyas Paulet), Rhys Ifans (Robert Reston), Dave Legeno (popravčí), Jordi Mollà (král Filip II), Samantha Morton (Marie Stuartovna - královna Skotská), Eddie Redmayne (Thomas Babington), Geoffrey Rush (Sir Francis Walsingham), Vidal Sancho (španělský ministr), David Threlfall (dr. John Dee), John Shrapnel (lord Howard), Adrian Scarborough (Calley), Steven Robertson (Francis Throckmorton), William Houston (don Goureau De Spes), Rosalind Halstead (Druhý Lady), Penelope McGhie (Margaret), Jeremy Barker (Ramsay), Coral Beed (1. dvorní dáma), Morne Botes (dvořan), Hayley Burroughs (Elizabetin trpaslík), Robert Cambrinus (hrabě Georg von Helfenstein), Jazz Dhiman (šlechtic), Aimee King (infantka), Anthony Carrick (španělský arcibiskup), Lawrence Fox (Sir Christopher Hatton), James Fiddy (šlechtic), John Atterbury (oddávající kněz), Alex Giannini (první španělský důstojník)
 
 
scénář:
Michael Hirst, William Nicholson
 
 
kamera:
Remi Adefarasin, David Katznelson (dodatečné záběry), Greg Powell (režie záběrů pod vodou)
 
 
hudba:
Craig Armstrong, A. R. Rahman, William Lyons (dobová), Nick Angel (supervize)
 
 
kostýmy:
Alexandra Byrne
 
 
střih:
Jill Bilcock
 
 
zvuk:
Mark Auguste (supervize), David Stephenson
 
 
vedoucí produkce:
Miguel Angel Poveda
 
 
produkce:
Tim Bevan, Jonathan Cavendish, Eric Fellner
 
 
titulky-česká verze:
Veronika Sysalová
 
 
choreografie:
Jane Gibson
 
 
zvláštní efekty:
Michael Dawson (supervize), Mike Dawson (supervize), Jody Eltham
 
 
II. kamera:
Alan Stewart
 
 
II. režie:
Alan Stewart
 
 
koproducent:
Mary Richards
 
 
koordinátor kaskadérů:
Greg Powell
 
 
vizuální efekty:
John Lockwood (supervize), Richard Stammers (supervize), Steve Street (supervize), The Moving Picture Company, Machine (dodatečné), Drew Jones
 
 
masky:
Jenny Shircore (a účesy), Morag Ross (a účesy pro Cate Blanchett)
 
 
výprava:
Guy Hendrix Dyas
 
 
výkonný producent:
Liza Chasin, Michael Hirst, Debra Hayward
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.