Krásná Don Juanka (1928)

Obrázek není k dispozici.

Doña Juana

Další název: Donna Juana

    Žánr: drama / adaptace
    Země: Německo - předválečné
    Délka: 2666 metrů
Tento snímek Elektafilmu se jmenuje "Krásná Don Juanka", ač vlastně by se měl jmenovat Elisabeth Bergnerová, neboť stojí a padá se skvělou hrou této velké umělkyně, jaký rozdíl od amerických hvězd. Neboť Bergnerová je jen duše, která se u ní nezobrazuje jen v očích, ale v každém pohnutí těla a v každém pohybu. Její výrazová škála je úžasně bohatá a protknutá kouzlem čtveráckéhp chlapectví, které je ve vzácném souladu s její jemnou ženskostí. Je mnoho krásných a vynikajících hereček, ale žádná z nich by nesvedla obtížnou roli chudého španělského děvčete ze středověku, které její otec vychovává víc jako hocha než děvče.

Lze těžko říct, zda je Bergnerová dokonalejší v lyrických částech své úlohy nebo tam, kde je přestrojena za mladého kavalíra. Také libreto se povedlo a dobře čerpá z dosud málo využité historické sféry veselohry a má hodně vtipných nápadů, opřených o důmyslnou režii.

Stručný obsah: Dcera chudého španělského šlechtice, zasnoubená s bohatým kavalírem, překazí sňatek s dívkou z bohatého rodu, který mu má být vnucen. Není možné na tomto místě vypočítat nekonečnou řadu veselých zápletek, ale všechny jsou bystré a vtipné. Záběry kamery mohly být lepší.  Autor: Asmodej

režie:
Paul Czinner
 
 
hraje:
Elisabeth Bergner (Don Juanka), Rafael Calvo (Don Pedro de Padilla), Fritz Greiner (Ramonův přítel Osorio), Elisabeth Neumann-Viertel (Clara, přítelkyně doñi Ines), Hertha von Walther (Doña Ines), Walter Rilla (Don Ramon), Max Schreck (otec Dony Juanky), Lotte Stein (Duena, vychovatelka Dony Juanky), Wolfgang von Schwindt (Francesco, sluha Dony Juanky), Hubert von Meyerinck (Don Alfonso, básník), Max Wogritsch (Don Felipe de Mendoza)
 
 
námět:
Tirso de Molina (divadelní hra "Don Gil de las Calzas Verdes")
 
 
scénář:
Paul Czinner, Béla Balázs
 
 
kamera:
Robert Baberske, Karl Freund, Adolf Schlasy
 
 
hudba:
Giuseppe Becce ((hudba při premiéře))
 
 
kostýmy:
Edith Glück, Leo Pasetti
 
 
výtvarník:
Erich Kettelhut, Leo Pasetti
 
 
výkonný producent:
Elisabeth Bergner, Paul Czinner
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.