Kravička (1985)

Kravička (La vaquilla)

La vaquilla

    Žánr: komedie / válečný
    Země: Španělsko
    Délka: 122 min.
Za španělské občanské války probíhají ve vesničce, která je pod kontrolou frankistických oddílů, přípravy slavností, jejichž součástí mají být náboženská procesí a býčí zápasy. Republikánští vojáci se rozhodnou vesničanům ukrást mladou krávu, určenou pro býčí zápasy.
Tomuto projektu se Berlanga s láskou věnoval poměrně dlouho dobu. Dokončen byl v roce 1985, ale počátky sahají až do roku 1948, kdy byl ještě student španělské Státní filmové školy. O několik let dříve Berlanga prošel Modrou divizí, což byly oddíly složené ze španělských protikomunistických dobrovolníků. Frankistická vláda nehodlala do válečného konfliktu zapojit celé vojsko, protože usilovala o zachování neutrality Španělska, a tak vyslala alespoň tuto divizi, aby se Hitlerovi odvděčila za jeho podporu z dob občanské války. V myšlení mladého Berlangy znamenala tato zkušenost důležitý bod zlomu - domů se vrátil jako odpůrce ozbrojených konfliktů a přesvědčený humanista. Napsal scénář, v němž vylíčil obě strany válečného konfliktu jako poražené, a několikrát se jej pokusil podstrčit frankistické cenzuře, ale ta ho pokaždé odmítla. Musel si počkat, dokud diktátor nezemřel, a pak ještě dalších devět let po znovuzavedení demokracie. Berlanga přepsal scénář s nerozlučným Azconou, kamery se opět ujal Carlos Suárez a Alfredo Matas zajistil financování. K úspěchu filmu také přispělo obsazení Alfreda Landy, jednoho z nejslavnějších a nejpopulárnějších španělských herců. V tomto případě ztvárnil poddůstojníka Castra, ale s Berlangou spolupracoval už jako mladík, když si zahrál roli ministranta na svatebním obřadu ve snímku Kat. Film Kravička si dělá legraci z nejrůznějších klišé, která ve Španělsku platí o jednotlivých stranách občanské války.
Nabízí obraz fronty, kde je klid a kde se handluje s tabákem a dopisy pro příbuzné, žijící v oblasti kontrolované nepřítelem. Nenávist je zmírňována kontaktem člověka s člověkem, s tím druhým, s protivníkem. Celkovou myšlenku shrnuje symbolický závěr snímku, který ale režiséra rozčiloval, protože byl příliš explicitní, jak Berlanga později přiznal. Jedná se o obraz mladé krávy, která je ve Španělsku symbolem oslav a hojnosti a důsledkem chování jedné i druhé strany konfliktu je odsouzena ke zkáze. Snímek vyniká technickým a narativním využitím berlangovských dlouhých záběrů bez střihu a velmi jasně zachycuje režisérovo smýšlení o Španělsku a o válce. Tato komedie je poslední snímek ve filmografii tohoto geniálního tvůrce a setkala se s velkým úspěchem u publika.

Rafael Maluenda, LFŠ 2014

režie:
Luís García Berlanga
 
 
hraje:
Alfredo Landa (Brigada Castro), Guillermo Montesinos (Mariano), Santiago Ramos (Limeño), José Sacristán (Teniente Broseta), Carles Velat (Cura), Eduardo Calvo (republikánský koroner), Violeta Cela (Guadalupe), Agustín González (národní velitel), María Luisa Ponte (Juana), Juanjo Puigcorbé (Alférez), Amelia de la Torre (Adela), Carlos Tristancho (kartuzián), Valeriano Andrés (farář), María Elena Flores (Vicenta), Antonio Gamero (1 národní seržant)
 
 
námět:
Rafael Azcona, Luís García Berlanga
 
 
scénář:
Luís García Berlanga, Rafael Azcona
 
 
kamera:
Carlos Suárez
 
 
hudba:
Miguel Asins Arbó
 
 
kostýmy:
Leon Revuelta
 
 
střih:
José Luis Matesanz
 
 
zvuk:
Antonio Illán, José Vinader
 
 
zvláštní efekty:
Reyes Abades
 
 
masky:
Mariano García Rey
 
 
výprava:
Enrique Alarcón, Luis Arguello
 
 
výkonný producent:
Alfredo Matas
 
 
producent:
Alfredo Matas
 
 
asistent střihu:
Lucio Cortés, Claudio García
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.