Mannovi - román století (2001) [TV minisérie]

Mannovi - román století (Die Manns - Ein Jahrhundertroman)
80 %
 
 

Die Manns - Ein Jahrhundertroman

    Žánr: dokument / drama / životopisný
    Země: Spolková republika Německo
„Jejich život byl tím nejpohnutějším dílem, jaké kdy napsali... Strhující příběh umělecké rodiny Mannů.“
Unikátní německý projekt je kronikou pozoruhodné umělecké rodiny Mannů. Vznikl kombinací hraných částí s dobovými dokumenty a je ověnčený cenou Emmy a řadou dalších televizních cen.

První část: Pokušení
Příběh začíná roku 1918, kdy se Katii a Thomasovi narodí dcera Elisabeth zvaná Medi. Thomas, Heinrich a jejich sestra Lula v sobě nezapřeli zvláštní směsici brazilské krve z matčiny strany, která se přenášela i na další generace. Sledujeme nejen osudy obou bratrů, ale vývoj dvou Thomasových umělecky nadaných dětí – Eriky a Klase. Ti pomalu dospívají a zkoušejí, jak chutná nevázaný život berlínské bohémy. Když v Německu zesiluje vliv Hitlerovy strany, emigrace rodiny se zdá být nevyhnutelná…

Druhá část: Nenasytná bestie
Erik i Klas, dvě nejnadanější a zároveň nejproblémovější děti Thomase Manna, jsou již dospělí a hledají si své místo v uměleckém světě. Erika má v Curychu svůj politický kabaret, Klaus organizuje umělce a varuje je před Hitlerem. Z této temné obavy se rodí román Mefisto. Cesty Thomase Manna, který je konečně přesvědčen o nutnosti opustit svou vlast, vedou přes francouzskou vilu u moře, dům u Curyšského jezera až do amerického sídla v Santa Monice. Tam se koná i sňatek dcery Elisabeth (která filmem provází svými autentickými vzpomínkami) s o mnoho starším vzdělaným přítelem jejího otce Borgesem. Klaus se snaží překonat drogovou závislost a odchází na frontu, zatímco Thomas pokračuje v psaní dalších románů už jako americký státní občan. Z dříve uznávaného autora Heinricha Manna, který u Mannových žije spolu se svou mladou ženou Nelly, se postupně stává jen unavený bratr slavného spisovatele.

Třetí část: Poslední láska
Mannovi žijí v americkém exilu. Heinrich a Nelly jsou stále více finančně závislí na Thomasovi. Nelly spěje ve svém životě k tragickému konci, právě tak jako nadaný Klaus, který se vrací z armády do Německa jako reportér. Thomas ve svých sedmdesáti letech podstoupí vážnou operaci nádoru na plicích, která mu zachrání život. Spolu se svou ženou Katiou a dcerou Erikou uskutečňuje v roce 1949 první návštěvu poválečného Německa, kde přebírá Goethovu cenu za své dílo. Heinrich se bohužel již svého znovuuznání nedožije, zatímco Thomas se ještě ve věku osmdesáti let stává čestným občanem "svého" města Lübeck.

Titulní roli ztvárnil Armin Mueller-Stahl. Stěžejní roli při vzniku dokumentu hrála poslední žijící dcera Thomase Manna Elisabeth Borgeseová, která zemřela zanedlouho po natočení dokumentu. Ve svých vstupech provází a komentuje svými vzpomínkami děj, který se před divákem odvíjí.
Ve filmu je i řada unikátních dokumentárních záběrů, např. slavný projev skutečného Thomase Manna či říšských vůdců.

režie:
Heinrich Breloer
 
 
hraje:
Armin Mueller-Stahl (Thomas Mann), Monica Bleibtreu (Katia Mannová), Jürgen Hentsch (Heinrich Mann), Veronica Ferres (Nelly Kröger Mannová), Sebastian Koch (Klaus Mann), Sophie Rois (Erika Mannová, zvaná Eri), Stefanie Stappenbeck (Monika Mannová, zvaná Moni), Philipp Hochmair (Golo Mann), Katharina Eckerfeld (Elisabeth Mannová, zvaná Medi), Rüdiger Klink (Michael Mann, zvaný Bibi), Elisabeth Mann-Borgese (sama sebe), Anne-Marie Blanc (Hedwig Pringsheimová), Rudolf Wessely (Alfred Pringsheim), Isolde Barth (paní Feuchtwangerová), Heinz Josef Braun (Hans Holzner), Gerd David (Gustaf Gründgens), Hildegard Schmahl (Salka Viertelová), Katharina Thalbach (Therese Giehseová), Oliver Stritzel (Rudi Carius), Anna Thalbach (Mopsa Sternheimová), Heinrich Breloer (sám sebe), Michael Baral (Willi Susskind), Josef Goebbels (sám sebe (archivní záběry)), Juan Carlos Merino (studiový koordinátor), Liz Baffoe, Friederike Bellstedt
 
 
scénář:
Heinrich Breloer, Horst Königstein
 
 
kamera:
Gernot Roll
 
 
hudba:
Hans-Peter Ströer
 
 
kostýmy:
Barbara Baum
 
 
střih:
Monika Bednarz, Olaf Strecker
 
 
zvuk:
Eva Hardebeck
 
 
výprava:
Götz Weidner
 
 
producent:
Katharina Gräfin Lambsdorff, Thilo Kleine
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.