Chyby ve formuláři:
» Nejste přihlášeni, pro hodnocení filmů se musíte přihlásit nebo zaregistrovat.
» Nejste přihlášeni, pro hodnocení filmů se musíte přihlásit nebo zaregistrovat.
 

Město smutku (1989)

Město smutku (Pei-Čching Čchen-Š´ (Beiqing chengshi ))
100 %
 
 

Pei-Čching Čchen-Š´ (Beiqing chengshi )

Další název: A City of Sadness

    Žánr: historický
    Země: Tchaj-wan
    Premiéra v ČR: 20.5.1991        
    Délka: 157 min.
„Bohatě rozvrstvená mozaika osudů jedné rodiny ve vírech novodobých dějin Tchaj-wanu. Vítězný snímek benátského festivalu roku 1989, označený v roce 2002 v mezinárodní anketě filmových kritiků za nejvýznamnější tchajwanský a čínský film vůbec.“
Město smutku předního čínského režiséra Houa Hsiao-siena (Chou Siao-sien) patří nejen k nejvýznamnějším dílům tchajwanské kinematografie, jež na sebe v devadesátých letech upoutala velkou pozornost, ale bylo též prvním tchajwanským snímkem uvedeným v naší distribuci (viz FP 11/91). - Děj se odehrává v rozmezí dvou významných historických událostí: od kapitulace Japonska v srpnu 1945, znamenající i osvobození Tchaj-wanu od japonských okupantů, až po definitivní ústup Kuomintangu z pevninské Číny na ostrov v prosinci 1949 (čímž vznikla tzv. Čínská republika). Významné je však i třetí historické datum, 28. únor 1947, kdy vypuklo povstání s tragickými následky. Na pozadí dějin sledují tvůrci osud rodiny Linových. Hlavou rodu je starý otec Lin A-lu, ale rodinu vede nejstarší syn Wen-chung, který vlastní restauraci. Druhý syn zmizel za 2. světové války. Třetí syn Wen-liang se zaplete s pevninskými gangstery a posléze se pomátne, zatímco nejmladší, hluchoněmý Wen-čching, se drží stranou nekalých rodinných obchodů a má malý fotoateliér. Postižený fotograf se sblíží s Hinomi, sestrou svého přítele Hinoeoho, nakonec se s ní ožení a má s ní dítě. Rodinu Linových však postihnou četné tragédie, spjaté s dobou. Kromě zmíněného povstání, do něhož vstupují Hinoe a Wen-čching, to je i zapletení rodiny do konkurenčních gangsterských bojů. - Hou Hsiao-sien natočil historickou ságu, která narazila na odpor oficiálních míst právě kvůli nepříliš lichotivému, ale výstižnému obrazu poválečné tchajwanské společnosti. Rozvíjí děj pomocí retrospektiv a četných psaných komentářů, spojených s texty, jež si vyměňuje hluchoněmý Wu-čching s Hinomi, a také s Hinominými deníkovými záznamy. Významnou roli má i několik retrospektiv. Svérázný dobový komentář poskytují též diskuse několika intelektuálů, kteří se scházejí ve Wen-čchingově ateliéru. – Město smutku je první částí tzv. historické trilogie či trilogie smutku, k níž patří dále filmy Loutkář (1993) a Dobří muži, dobré ženy (1995). - Kultivovaný snímek se opírá o čínské reálie, jež jsou západnímu divákovi vzdálené a nesporně mu ztěžují orientaci. Proto je dílo opatřeno obsáhlým úvodním textem, jenž se zmiňuje i o významu různých použitých jazyků.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2004/10

režie:
Hou Hsiao-hsien
 
 
hraje:
Li Tchien-lu (Lin A-lu), Čchen Sung-jung (Lin Wen-chung), Kao Ťie (Lin Wen-liang), Liang Čchao-wej (Lin Wen-čching), Wou Yi-fang (Hinoe), Čchen Šu-fang (Wen-chungova žena), Kche Su-jün (žena druhého bratra), Sin Šu-fen (dívka Hinomi), Lin Li-čching (Lin Li-čching), Che Aj-jün (Wen-chungova milenka), Kenny Cheung (A-ka), Ikuyo Nakamura (Šicuko)
 
 
scénář:
Wu Nien-čchen, Ču Tchien-wen
 
 
kamera:
Chuaj-'en Čchen
 
 
hudba:
Tačikawa Naoki, Čang Chung-I
 
 
výprava-architekt:
Liou Č'-chua, Lin Čchung-wen
 
 
kostýmy:
Ču Ťing-wen
 
 
střih:
Liao Ching-sung
 
 
zvuk:
Tu Tu-č', Jang Ťiang-an
 
 
vedoucí produkce:
Čan Chung-č, Jang Teng-kchuej
 
 
produkce:
Čchiou Fu-šeng
 
 
titulky-česká verze:
Věna Hrdličková
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.