More v kvapke vody (1980) [TV film]

More v kvapke vody
40 %
 
 
    Žánr: drama / společensko-kritický
    Země: Československo
    Délka: 62 min.
POZOR SPOILER

Mladý muž jede autem a vidí u krajnice stát ženu. Chce jí pomoci, ale ona jej odpálkuje. Onen muž - inženýr Peter Čierny je autorem projektu, o který se povede spor. Žena se jmenuje Jana Petrášová a je z okresní hygieny.

Inženýr vytvořil projekt na stavbu, která by však narušila spodní vody, a to nesmí Jana připustit. Peter má známosti a míní jich využít. Zatím jen k tomu, že Janě zařídí opravu auta.

Peter je „zepsut“ za celý projekt, má to znovu probrat se svým otcem. Což on moc nechce.

Jana je také u pana ředitele - ale čističky. Jejich rozhovor rovněž nepřináší kýžený výsledek. A před branou na Janu čeká Peter. Jdou spolu na malé občerstvení, kde se však jen rafnou. On má Petr stejně dívku Yvonnu, se kterou má plány do budoucna.

Přesto znovu vyhledá Janu, a to přímo v jejím podniku. Ta jej vytáhne do hor, kde mu ukazuje studánky. Ty, které chtějí oni zničit. Také jej protáhne čističkou vody a seznámí se strýčkem Martinem. Ten hořekuje nad tím, co se má stát s touto hezkou krajinou a Jana jej ujistí, že se dělá nový projekt a příroda zde zůstane zachována.

Po návratu z přírody sděluje Peter Yvonně, že jeho životní plány se mění.

Tam, kde byl s Janou, se přece jen objevuje buldozer a ničí krajinu. Jana hned vlítne na Petera a ten tuší, co se stalo. Jeho projekt byl „protlačen“ otcem. Peter za ním zajde a on to popírá. Pravý viník je objeven až později. Dochází ke konfliktu s buldozeristou, ale ještě i dalšími. Začíná boj o vodu a zachování krajiny…  Autor: Pitryx

režie:
Milan Růžička
 
 
hraje:
Josef Čáp (Peter), Jana Plichtová (Jana), Karol Spišák (předseda JRD), Klára Jerneková (Helena, žena předsedy JRD), František Zvarík (Peterův otec), Slávka Budínová (Peterova matka), Milada Bednářová (Yvonna), Ján Bzdúch (strýc Martin), Ondřej Pavelka (Ing. Král), Peter Debnár (buldozerista), Jiří Kodet (Janin ředitel), Josef Chvalina (Peterův ředitel), Marián Slovák (ředitel kožedělného závodu), Jan Kuželka (Janin kolega), Pavel Rubeš (Peterův kolega), Hana Čížková (sekretářka ředitele kožedělného závodu)
 
 
námět:
Marietta Němcová
 
 
scénář:
Marietta Němcová
 
 
kamera:
Ervín Sanders
 
 
hudba:
Štěpán Koníček
 
 
výprava-architekt:
Jindřich Götz
 
 
kostýmy:
Petr Diviš (návrhy kostýmů)
 
 
střih:
Alois Fišárek
 
 
zvuk:
Lumír Turek
 
 
II. režie:
Milan Jonáš
 
 
masky:
František Čížek (umělecký maskér)
 
 
dramaturgie:
Viera Bieliková-Pišútová
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Jaroslav Cígler
 
 
asistent kamery:
Vladimír Pokorný
 
 
pomocná režie:
Jaroslav Toms
 
 
nahrál:
Filmový symfonický orchestr
 
 
vedoucí výroby:
Antonín Vaněk
 
 
vedoucí výpravy:
Jiří Rulík
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.