Mrtvý les a jiný Bulšit (1990)

Mrtvý les a jiný Bulšit
83.8 %
 
 
    Žánr: pásmo
    Země: Česká republika
    Premiéra v ČR: 29.2.2000        
    Délka: 74 min.
Pásmo Mrtvý les a jiný bulšit představuje čtyři nejlepší krátké filmy, které vznikly za spolupráce režiséra Pavla Marka a kameramana Romana Včeláka v letech 1983-1993. Původní hudbu k filmům zkomponoval Milan Guštar, ke stálým spolupracovníkům patřili Dalibor Fencl, Lucie Simerová, Andrea Landovská a Martin Radimecký.

Narozeniny v parku (1987, Bulšitfilm, 11 minut)
Snímek byl natočen v petřínských sadech za pouhý jeden den. Stárnoucí oslavenec v něm zoufale prosí Kašpara, aby ho udělal mladším.
Hrají: Pavel Marek, Dalibor Fencl, Soňa Pajerová, Petr Pešice, Lucie Simerová, Martin Vileta, Pavla Hrabincová, Jiří Turek

Sklizeň (1992, FAMU, 7 minut)
Černobílý drsný příběh dvou stařenek v nemocničním pokoji, který svého času vyvolal na FAMU polemiku o filmařské etice.
Hrají: Petr Meissel, Martina Michálková, Anna Ledková, Šubrtová a Martin Kalista

Vychovatel ke strachu (1989, Bulšitfilm, 16 minut)
Základ scénáře vznikl použitím techniky psychického automatismu v létě roku 1987. Postava Vychovatele je personifikací tušeného pocitu strachu a ohrožení a tak, jak se v průběhu filmu tajuplně zjeví na svých starodávných lyžích, tak na konci filmu zmizí.
Hrají: Dalibor Fencl, Martin Radimecký, Milan Guštar, Lucie Simerová, Jindřich Petrlík, Petr Pešice a další

Mrtvý les (1990, Bulšitfilm, 39 minut)
Podivný příběh frustrovaného mykofága a jeho ženy - autosexuální psychoerotičky. V jedné ze svých prvních filmových rolí se zde objevil herec Tomáš Hanák.
Dále hrají: Martina Michálková, Tomáš Turek, Jiří Skála a další

Režie: Pavel Marek
Kamera: Roman Včelák
Producent: Pavel Strnad

Ocenění: Mrtvý les zvítězil v Národní soutěži amatérských filmů v roce 1990, o rok později obdržel Cenu Pavla Juráčka na Festivalu FAMU, 1. cenu na festivalu Brněnská šestnáctka a Stříbrnou medaili na festivalu Mladá kamera Uničov.

Bulšitfilm vznikl v roce 1983 při natáčení amatérského filmu Kotelna, který společně vytvořili Pavel Marek a Roman Včelák. Jediná kopie filmu byla ale ukradena hned po premiéře v klubu Delta, takže začátky Bulšitfilmu zůstanou navždy zahaleny tajemstvím. Postupně se Bulšitfilm rozšířil o další členy a počet filmů vzrostl do roku 1992 na osm krátkých a jeden středometrážní. Filmy inspirované poetikou surrealismu a tvorbou Jana Švankmajera a Luise Buňuela získaly po svém uvedení značný ohlas mezi filmovými odborníky. Od roku 1989 studuje Pavel Marek na pražské FAMU režii, Roman Včelák nastupuje na katedru kamery o rok později. Na rozdíl od prvních snímků, v nichž díky animaci ožívají nejrůznější předměty, od vysavačů po hrnce špaget, se začínají více věnovat filmovému příběhu. Smysl pro absurditu a grotesku však zůstává, jak se mohou diváci přesvědčit v krátkém filmu Sklizeň. Byl to však také bohužel poslední film, na kterém spolupracoval Roman Včelák, kongeniální kameraman všech Markových filmů, jenž nedlouho poté zemřel na leukémii.

zvuk:
Ivo Špalj
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.