Na dobré stopě (1948)

Na dobré stopě
55 %
 
 
    Žánr: dobrodružný
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 1.12.1948        
    Délka: 76 min.
„Dobrodružný příběh z letního skautského tábora.“
POZOR, SPOILER

K pevnině se blíží člun se spoustou pirátů, jsou skryti a chystají se zaútočit na cíl na břehu. Jenže zde již o lodi vědí. Piráti skrytě dobývají země a pak nečekaně zaútočí na cíl. Tímto je vlajka piráty, konkrétně Edou, získána. Ale to je již zde hlavní obránce, přezdívaný všemi Odborka, se svými lidmi. Došlo by jistě k dalšímu boji, kdyby z dáli nezazněl výstřel. Piráti i obránci nasedají do člunů, aby mohli pomoci, kdyby bylo třeba. A také že ano. Naleznou poraněného ochránce hranic, strážmistra Půžu, který se utkal v boji s diverzantem. Z pirátů a obránců se stávají normální kluci a rychle pomáhají.

Hajný prosí vedoucího kluků, řečeného Admirál, aby mu pomohli v jeho boji. Je to nikdy nekončící válka s kůrovcem. Autogen, Odborka a Eda jsou ve městě. Ti dva posledně jmenovaní se rádi nemají. Odborka Edovi neustále připomíná a vytýká jeho minulost v „Rajchu“. Eda zrovna pozoruje Langa, německého statkáře, který je mu podezřelý. Ale procházející Půža jej ujistí, že je Lang v pořádku.

Odborka se hlásí o další odbornost, a to tu nejtěžší, tři orlí pera. Tato odbornost obsahuje tři zkoušky - potulku, celý den mlčení a jako poslední musí sám přespat v lese ve stanu. Když je pak Odborka na potulce, to jest nesmí se s nikým potkat, podaří se mu vyfotit Edu, jak pomáhá Langovi. Proto jej opět nařkne, a ten se musí bránit. Nastává férový zápasu v boxu. Odborka prohraje a dá fotografii na stan, aby ji všichni viděli. Eda prchá na loďce, ale zrovna ve chvíli, kdy je hodně větrno. Admirál klukům vynadá a posílá je za ním. Eda již opustil vodu a na souši padá z jakési strže. Když se probere, je tma jako v pytli a on je sám uprostřed temného lesa. Zde narazí na Langa, který nese něco Kurtovi. Eda se nabídne, že to udělá za něj a také ano. Ovšemže celou věc nahlásí Půžovi a ten přikazuje, aby bylo doručení provedeno dle přání Langova.

Večer mají kluci slavnostní táborový oheň. Hlídka však zahlédne světelné znamení, což musí nahlásit. Chvíli poté začíná mela.  Autor: Pitryx

režie:
Josef Mach
 
 
hraje:
Antonín Šůra (skaut Eda), Karel Richter (skaut Odborka), Ladislav Boháč (velitel skautů Admirál), Ladislav H. Struna (strážmistr finanční stráže Půža), Stanislav Neumann (hajný), Oleg Reif (skaut Catillina), Zdeněk Borovec (skaut Autogen), Josef Šulc (Kurt, Langův synovec), Stanislav Fišer (skaut Očko), Oskar Hák (skaut a kuchař Vraždotoho), Jaroslav Seník (německý sedlák Lang), Richard Záhorský (Chrůma, muž s nůší), Viktor Očásek (Němec Bürgl), Jiří Šašek (skaut), Ladislav Hájek (pozemní skaut), Antonín Mikulič (pozemní skaut), Miloslav Koubek (skaut), Václav Vorlíček (skaut), Oldřich Král (skaut), Libor Baptista (skaut), Václav Myška (skaut), Jiří Kollinger (Karkul), Josef Toman (Němec), Karel Folprecht (Jasánek), Karel Šašek
 
 
námět:
Lubomír Kaválek, Jaroslav Novák
 
 
scénář:
Jaroslav Mach, Lubomír Kaválek
 
 
kamera:
Jaromír Holpuch
 
 
hudba:
Julius Kalaš
 
 
výprava-architekt:
Ferdinand Fiala
 
 
kostýmy:
František Mádl
 
 
střih:
Josef Dobřichovský
 
 
zvuk:
Emanuel Formánek, Josef Vlček
 
 
výtvarník:
Josef Calta
 
 
zpěv:
Sbor (Červená se line záře; Úzká dražka; Harmonika námořníka; Když se ten Tálinskej rybník nahání)
 
 
masky:
Josef Linhart, Jan Štětina
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Vratislav Innemann, Jiří Šebor
 
 
asistent režie:
Lubomír Kaválek
 
 
asistent kamery:
Bedřich Baťka
 
 
odborný poradce:
Jaroslav Novák
 
 
výprava:
Oldřich Novotný
 
 
nahrál:
Filmový symfonický orchestr
 
 
dirigent:
Milivoj Uzelac
 
 
vedoucí výroby:
Bohumil Šmída
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.