Nick Cave: 20 000 dní na Zemi (2014) [2k digital]

Nick Cave: 20 000 dní na Zemi (20,000 Days on Earth)
76.7 %
 
 

20,000 Days on Earth

    Žánr: dokument / životopisný / hudební
    Země: Velká Británie
    Premiéra v ČR: 9.10.2014        
    Délka: 95 min.
„Výjimečný dokument o výjimečném hudebníkovi“
Fanoušci Nicka Cave mají datum 9. října v kalendáři jistě vyznačené stejně výrazně jako datum jeho nejbližšího koncertu v blízkosti České republiky (6. května 2015 v Berlíně). A to i přesto, že film Nick Cave: 20 000 dní na Zemi, který má právě 9. 10. u nás premiéru, už nejspíš několikrát viděli na jeho populárních letních festivalových předpremiérách. Kdo miluje zmíněného pozoruhodného australského hudebníka, ten může totiž tento netradiční dokument sledovat znovu a znovu. Natolik je známý zpěvák charismatický a natolik zajímavě jeho osobnost podalo režisérské duo Iain Forsyth a Jane Pollardová.

Tato dvojice sice právě natočila teprve svůj druhý celovečerák, ale pro zpěváka už za sedm let vzájemné spolupráce vytvořila pár klipů. Cave, který má film rád (napsal třeba scénáře k dramatům Proposition a Země bez zákona), se úzce podílel i na této novince. Ta sleduje jeho modelový 20 000. den na Zemi. Den, v němž skládá, koncertuje, obědvá s kamarádem i vzpomíná na otce na sezení u psychologa. Den, kdy při cestě autem konverzuje se slavnými známými včetně Kylie Minogue. Vše se pohybuje na pomezí fikce a reality, mýtu a terapie, ale k rockové hvězdě, která se nám svěřuje se svými názory na hudbu, umění a život obecně, se dostanete blíž než obvykle.

„Nejspíš ten nejvíc strhující soutěžní film, který nemilosrdně rozebírá dvě velmi odlišné umělecké formy – hudbu a dokument. Přitom se v něm nic neztratí z každodenní reality ani kouzla jeho hlavního protagonisty. Takové dokumentární vyprávění je naprosto vizionářské a ohromující,“ libovala si porota na festivalu Sundance, kde snímek dostal cenu za režii a za střih.
Asociace českých filmových klubů

režie:
Iain Forsyth, Jane Pollard
 
 
scénář:
Nick Cave, Iain Forsyth, Jane Pollard
 
 
kamera:
Erik Wilson
 
 
hudba:
Warren Ellis, Nick Cave
 
 
střih:
Jonathan Amos
 
 
zvuk:
Kevin Paul, Joakim Sundström (supervize a design), Linda Forsén (střih dialogů)
 
 
titulky-česká verze:
Helena Rejžková (české titulky)
 
 
výtvarník:
Ben Ansell, Lucy Hayley
 
 
koproducent:
Alex Dunnett
 
 
vizuální efekty:
Uel Hormann (design)
 
 
masky:
Martina Luisetti
 
 
výprava:
Simon Rogers
 
 
výkonný producent:
Thomas Benski, Hani Farsi, Paul Goldin, Paul Grindey, Anna Higgs, Tabitha Jackson, Lucas Ochoa, Phoebe Greenberg, Penny Mancuso
 
 
producent:
Dan Bowen, James Wilson
 
 
účinkuje:
Nick Cave, Blixa Bargeld, Susie Bick, Arthur Cave, Earl Cave, Warren Ellis, Kirk Lake, Darian Leader, Kylie Minogue, Ray Winstone, Thomas Wydler, Martyn Casey, Conway Savage, Jim Sclavunos, Barry Adamson, George Vjestica, Lizzie Phillips, The Seeds
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.