Noc na Karlštejně (1973)

Noc na Karlštejně
83 %
 
 

Další název: Night at Karsltejn

    Žánr: hudební / komedie / historický
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 1.7.1974        
    Délka: 87 min.
„Na dvoře Otce vlasti bylo pěkně rušno... O císaři Karlu IV., hradě Karlštejně a porušení jednoho zákazu.“
Noc na Karlštejně je notoricky známý muzikál o dvou ženách, které tak moc milují své muže, že se rozhodnou strávit noc na Karlštejně. Tam ale mají z nařízení císaře Karla IV. povolený vstup pouze muži. Hlavní hrdinku, Elišku Pomořanskou, vidíme v úvodní scéně netečně sledovat rytířský souboj, protože je plná stesku po svém manželovi. Na Karlštejně pak sledujeme vesele pracující muže, kteří sice zpívají, že ženy nepotřebují, ale praní ani pečení jim příliš nejde. Ženy jsou tak na Karlštejně sice nepřítomné fyzicky, muži je ovšem zhmotňují ve všech svých rozhovorech a písních. Zahraniční hosté (hrají je Waldemar Matuška a Miloš Kopecký) přijeli navštívit panovníka, ale ze všeho nejvíce hledají fraucimor a jakoukoliv ženu převlečenou za muže. Tyto dvě vedlejší postavy fungují také jako glosátoři dění na dvoře.
Předlohou filmu byla divadelní hra Jaroslava Vrchlického, v níž je dodržována aristotelovská jednota času a místa - celý děj se odehrává během dvaceti čtyř hodin na hradě Karlštejn. Snímek nechce rozbourávat divákovy zažité představy, naopak jeho stereotypy utvrzuje. Karel IV. je tak představen jako moudrý a rozvážný vladař a i kostým jeho představitele Vlastimila Brodského byl vytvořen tak, aby byl co nejpodobnější známým císařovým středověkým vyobrazením. Obsazení herců se také nevymyká jejich typickým rolím - kromě uvážlivého Brodského s krásnou královnou Janou Brejchovou tak můžeme vidět Miloše Kopeckého a Waldemara Matušku jako svůdníky. Druhou ženu schovanou na hradě hraje Dana Kolářová a jejího partnera Jaromír Hanzlík; tato dvojice byla spolu tradičně obsazována v mileneckých rolích. Skladatel Karel Svoboda umně použil dodnes oblíbený hudební leitmotiv, který se v průběhu filmu mnohokrát objeví a až na konci se promění v celou píseň Lásko má, já stůňu, jíž královna Eliška vyznává cit svému králi.

Hana Šilarová
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2016

režie:
Zdeněk Podskalský
 
 
hraje:
Vlastimil Brodský (Karel IV.), Jana Brejchová (Eliška Pomořanská), Karel Höger (Arnošt z Pardubic), Jaroslav Marvan (purkrabí Ješek z Wartenberka), Miloš Kopecký (vévoda Štěpán), Waldemar Matuška (král Petr), Slávka Budínová (Ofka), Daniela Kolářová (Alena), Jaromír Hanzlík (Pešek), Pavel Bartoň (mnich), Karel Hála (švadlena), Karel Štědrý (pradlena), Petr Spálený (malíř), Viktor Sodoma (páže), Viktor Maurer (zbrojnoš), Jana Sedlmajerová (dvorní dáma Markéta), Jan Libíček (muž škubající husu), Josef Bláha (velitel hradní posádky), Pavlína Filipovská (dvorní dáma královny), Karel Bodnár (kuchařský pomocník), Václav Štekl (zbrojnoš), Karel Effa (zbrojnoš), Stanislava Bartošová (dvorní dáma), Vítězslav Černý, Oskar Hák (malý zbrojnoš), Jiří Hladký, Evžen Jegorov (pacholek), Josef Laufer (kejklíř), Jiří Lír, Milan Neděla (vousatý strážný), Zdeněk Najman, Jaroslav Pospíšil, Zdeněk Srstka (pomocný pekař), Jaroslav Tomsa, Oldřich Velen, Stella Zázvorková (tanečnice v pohotovosti), Petr Zámostný (tanečník), Hana Čížková (dvorní dáma královny), Antonín Pokorný (Hlásný), Jaroslav Klenot (zbrojnoš), Aja Farkačová (tanečnice), František Svačina (trpaslík), Stanislav Šimek (tanečník), Bert Schneider (zbrojnoš), Milan Kindl, Eva Lorenzová (dívka), Karel Klement (tanečník), Vladimír Hrubý (hlásný), Oldřich Semerák (zbrojnoš), Ludvík Wolf (zbrojnoš)
 
 
námět:
Jaroslav Vrchlický (divadelní hra Noc na Karlštejně (1884))
 
 
scénář:
Zdeněk Podskalský
 
 
kamera:
Jaroslav Kučera
 
 
hudba:
Karel Svoboda
 
 
výprava-architekt:
Boris Moravec
 
 
kostýmy:
Irena Greifová, Božena Světlá (vedoucí)
 
 
střih:
Zdeněk Stehlík
 
 
zvuk:
Miloslav Hůrka
 
 
vedoucí produkce:
Josef Ouzký
 
 
zpěv:
sbor Lubomíra Pánka, Jaroslav Marvan, Waldemar Matuška, Jaromír Hanzlík, Helena Vondráčková, Pavel Bartoň, Karel Hála, Petr Spálený, Viktor Sodoma, Jan Libíček, Josef Bláha, Miloš Kopecký, Václav Štekl (0), Milan Neděla (píseň "Ať jde o pannu nebo o paní")
 
 
text písně:
Jiří Štaidl
 
 
choreografie:
Josef Koníček
 
 
II. kamera:
Oldřich Hubáček
 
 
masky:
Rudolf Buneš
 
 
dramaturgie:
Milena Honzíková, Věra Kalábová, Ludvík Toman (ústřední dramaturg)
 
 
asistent režie:
Josef Ryzec
 
 
pomocná režie:
Jan Mimra
 
 
odborný poradce:
Dobroslava Menclová, Jana Budíková, Ivan Chrz, František Macháček
 
 
fotograf:
Karel Šebík
 
 
asistent architekta:
Jiří Matolín
 
 
nahrál:
Orchestr Václava Zahradníka , Filmový symfonický orchestr
 
 
dirigent:
Štěpán Koníček
 
 
asistent produkce:
Vladimíra Kopecká
 
 
vedoucí výroby:
Jiří Mařas (zástupce), Růžena Hulínská (zástupce)
 
 
skript:
Irena Vachatová
 
 
vedoucí výpravy:
Josef Dvořák
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.