Nový rok (2001)

Nový rok (New Year's Day)
88 %
 
 

New Year's Day

    Žánr: drama
    Země: Velká Británie
    Délka: 90 min.
Začalo to jako nádherný dlouhý mejdan: lyžařský kurz do Francie, na který se všichni těšili. Skončilo to jako zlý sen, z kterého se už většina z nich nevzbudila. Lavina z nějakého neznámého důvodu ušetřila jenom je dva. Ale byli by snad raději, kdyby skončili jako všichni ostatní. Za nic nemohou, přesto trpí. Cítí vinu i vztek a ptají se, proč právě oni? A proč by vlastně měli žít dál?

Ano, netradičně právě tragickou nehodou a hromadnou smrtí začíná film režiséra Suriho Krishnammiho a scénáristy Ralpha Browna, který napsal úžasný originální příběh o tom, jak se dva mladí kluci vyrovnávají se ztrátou nejbližších přátel. Na působivosti psychologicky laděného příběhu mají podíl zejména představitelé hlavních rolí - Andrew Lee Potts jako Jake a Bobby Barry (který je v současné době znám spíše jako hudební producent a hudebník - něco málo z jeho tvorby můžeme slyšet právě i v tomto filmu) jako Steven podávají přesvědčivé herecké výkony.

Většina dramatických situací je založena na charakterové rozdílnosti hlavních postav. Zatímco Steven je jediným synem zazobaných a věčně zaneprázdněných rodičů, Jake žije pouze s psychicky labilní matkou a dvěma mladšími sourozenci, přesto, nebo právě proto jsou tito chlapci nejlepšími přáteli. Se smrtí svých spolužáků se vyrovnávají velice svérázným způsobem - rozhodnou se je následovat, ale ne hned. Jejich zesnulí spolužáci měli různé sny, od těch obyčejných až po neobvyklé a zdánlivě nesplnitelné, a protože Jakeovi ani Stevenovi už vlastně na ničem nezáleží, neboť stejně umřou, rozhodnou se tyto jejich sny realizovat. Klidně podpálí školu, originálním způsobem vykradou banku a bez větších rozpaků uhodí policistu. Právě tyto úkoly se nacházejí v "Knize života", kterou kluci společně s dalšími devíti úkoly sepíšou a dají si roční lhůtu na jejich splnění. Nezabrání jim v tom ani psycholožka, která je klukům přidělena, aby jim pomohla přenést se přes toto těžké období. Po roce chlapci se sebevraždou trochu váhají a závěr filmu je každopádně překvapivý.

I přes neobvyklost námětu působí snímek civilně, na čemž mají velkou zásluhu dobře napsané duchaplné dialogy, v žádném případě však není nudný, divák je v napětí od začátku do konce. A je nutné zmínit i dobře vybranou hudbu, kterou si vzal na starost Julian Nott.

  Autor: Sonney

režie:
Suri B. Krishnamma
 
 
hraje:
Marianne Jean-Baptiste (Veronica), Anastasia Hille (Shelley), Andrew Lee Potts (Jake), Bobby Barry (Steven), Michael Kitchen (Robin), Sue Johnston (pí. Fisher), Ralph Brown (p. Diamond), Jacqueline Bisset (Geraldine), Gregg Prentice (Ben), Zoe Thorne (Trout), Hannah Faulkner (Vicky), Liam Barr (Grebe), Ryan Davenport (Aziz), Emilie François (Heather), Nicole Charles (Luanda), Laura Harling (Lily)
 
 
scénář:
Ralph Brown
 
 
kamera:
John de Borman
 
 
hudba:
Julian Nott
 
 
kostýmy:
Frances Tempest
 
 
střih:
Adam Gross
 
 
zvuk:
Søren Bjerregaard-Ryan
 
 
produkce:
Simon Channing-Williams, Stephen Cleary
 
 
zvláštní efekty:
Garth Inns, Tom Hocking
 
 
koproducent:
Ralph Brown, Marianne Slot, Charles Steel, Vibeke Windeløv
 
 
koordinátor kaskadérů:
Rod Woodruff
 
 
spolupráce:
Raoul Bolognini
 
 
výkonný producent:
David Forrest, Beau Rogers
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.