O králi, hvězdáři, kejklíři a třech muzikantech (1996) [TV inscenace]

O králi, hvězdáři, kejklíři a třech muzikantech
60.7 %
 
 
    Žánr: pohádka
    Země: Česká republika
    Délka: 60 min.
„Veselý pohádkový příběh na motivy knihy básníka Karla Šiktance Královské pohádky“
POZOR, SPOILER

Král z Kamenného království chce zapíchnout krále Řehoře. Strážný Hřímota, který krále zradil za prsten, spadne mezi husy a ty zakejhají. Proto se král probudí a začne se bránit. Útočníka zapíchne jako sele. A domnívá se, že huse vděčí za život.

Uběhlo patnáct let a na hradě se slaví i s husami. Jsou tu i muzikanti Břinkal, Spinkal a Cinkal. Také kejklíř je zde a vemluví se do královy přízně. Dosáhne toho, aby směl zůstat. Opodál stojí hvězdář Petr. Ten se ihned na první pohled zamiluje do královy dcery. Kejklíř mrskne po králi kopí, ale Petr krále strhne stranu, čímž mu zachránil život. Král slavnost ihned ukončuje a je vzteklý jako hrom.

Zrádný Šimon uvěří slibům kejklíře, že mu dá, co chce, a propouští jej. Král Vladislav, neb on to byl, prchá.

Král zakazuje Petrovi setkání s Korunkou, jak říká své dceři. Na hradě však smí zůstat. Ovšem když je opět načapá spolu, nakrkne se zase. Když vidí svou loutku, začne skoro šílet. Ale když ji král vystrčí z okna, trčí v ní okamžitě šíp. Petr přiznává, že to věděl z hvězd. Proto loutku vyrobil. Král mu dává peníze, ale pro jeho nízký původ ho posílá pryč. Petr odjíždí.

Ten, kdo vystřelil onen šíp, je zavřen v base. Je to syn krále Kamenného království Vítězslav a přišel pomstít smrt svého otce.

Tři muzikanti se nakrmí hráškem zpod šibenice a rázem jsou neviditelní. Do toho sem přijíždí Petr. Muzikanti si vyslechnou jeho vyprávění a vydávají se všichni jako neviditelní za králem. Král za vyzrazení kouzla podepíše smlouvu, kterou jim však zase jako neviditelný vezme a spálí.

Petr vyčte ve hvězdách útok na hrad a král dá ihned připravovat obranu. Petr se vypraví do tábora nepřátel a přivede králi jejich velitele, což je zrádce Hřímota. Ten přiznává svou vinu i před synem krále Vladislava a ten konečně ví, že Řehoř zabil jeho otce právem. Odvolává vojska i všechno nepřátelství. Král Řehoř dává svou dceru hvězdáři a všichni jsou spokojeni.  Autor: Pitryx

režie:
Zdeněk Havlíček
 
 
hraje:
Zdeněk Žák (král Řehoř Vlídný), Michal Zelenka (hvězdář Petr), Bronislav Kotiš (kejklíř / král Vítězslav), Klára Jandová (princezna Korunka), Stanislav Tříska (Břinkal), Vladislav Georgiev (Cinkal), David Punčochář (Spinkal), Josef Novák-Wajda (Hřímota), Zdeněk Forejt (strážný Šimon), Michal Kavalčík (strážný Janek), Veronika Forejtová (babka), Daniel Kubín (kluk)
 
 
námět:
Karel Šiktanc (autor pohádky)
 
 
scénář:
Hermína Motýlová
 
 
kamera:
Ivo Popek
 
 
hudba:
Pavel Helebrand
 
 
výprava-architekt:
Tomáš Volkmer (výtvarník scény)
 
 
kostýmy:
Sylva Hanáková (výtvarnice kostýmů), Zdeňka Hovorková
 
 
střih:
Adina Karbulová, Milan Bača (střih záznamu)
 
 
zvuk:
Jan Kovář (zvukový mistr)
 
 
II. kamera:
Pavel Brynych
 
 
masky:
Miroslava Jarošová, Leona Dušáková
 
 
dramaturgie:
Naděžda Urbášková
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Jarmila Pechová
 
 
asistent režie:
Ljuba Pašková
 
 
pomocná režie:
Zuzana Pražáková
 
 
trikové snímky:
Milan Bača (triky)
 
 
výprava:
Vladimír Havelek
 
 
producent:
Marča Arichteva
 
 
vedoucí výroby:
Renata Moravcová
 
 
skript:
Kazi Kopecká
 
 
vedoucí přenosového vozu:
Jiří Lenart, Rostislav Lenart
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.