Ohnivé léto (1939)

Ohnivé léto
75.6 %
 
 
    Žánr: lyrický / drama
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 1.10.1939        
    Délka: 89 min.
„První citové vzplanutí a zklamání v romantickém filmu podle knihy Václava Kršky Odcházeti s podzimem.“
POZOR SPOILER!

Mladý Julio se vrací na místa, kde žil jako dítě. Už je z něj mladý muž se vším všudy a je studovaný. Na rodinném sídle jej nejprve uvítá jeho teta. Poté se setká s kamarádkou z dětství, sestřenicí Rosou. Ta je protřelejší než on. A tak trochu jej svádí. Je tu také zahradník Petr, také kamarád. Jdou se spolu koupat.

Večer se Rosa vrhá Juliovi do náruče a u toho je uvidí její matka a nedá se říci, že by to schvalovala. Mladík je z toho nemocný a až chůva jej dá zpět do obrazu. Později on u vody Rosu políbí, ale pak zde potká mladičkou dceru místního převozníka. Říká se jí Červená Klára. Ta se chlubí tím, co umí Petr a Julio k němu vznese prosbu, zda by jej to nenaučil. Pak se ječí a huláká u řeky.

Nastane bouřka a na dveře domu převozníkova kdo si klepe. Je to zničený mladík Šimon, který v bouři někde upadl. Takže se zde léčí a pak se s ostatními spřátelí. Jsou žně a prázdniny pokračují. A Petr začíná chápat, že mu Červená Klára uniká.

Doma na zámku se rozvíjí spor mezi tetou, Juliem a její dcerou Rosou. Ta se věnuje Šimonovi, který se do ní zamiluje a říká jí Pentesilea. Klára o tom ví, a když je opět spatří spolu, vrhá se ze skály do vody.

Kluci jsou však blízko a skáčou do vody...  Autor: Pitryx

režie:
František Čáp, Václav Krška
 
 
hraje:
Václav Sova (Julio), Otýlie Beníšková (Juliova teta), Lída Baarová (Rosa, tetina dcera), Svatopluk Beneš (student Šimon), Antonie Nedošinská (chůva), Zorka Janů (Červená Klárka), Josef Stadler (zahradník Petr), Jaroslav Liška (Střevlík, Petrův kamarád), František Roland (starý převozník, Klárčin dědeček), Jan W. Speerger (železničář), Bohdan Lachman (komorník), Karel Černý (mladík skákající do vody)
 
 
námět:
Václav Krška, František Čáp
 
 
scénář:
Václav Krška
 
 
kamera:
Karel Degl
 
 
hudba:
Jiří Srnka
 
 
výprava-architekt:
Jan Zázvorka
 
 
střih:
Antonín Zelenka
 
 
zvuk:
František Šindelář, Stanislav Vondraš
 
 
vedoucí produkce:
Jan Sinnreich
 
 
mluví:
Jiřina Šejbalová (komentář)
 
 
zpěv:
Lída Baarová
 
 
text písně:
K. M. Walló
 
 
asistent režie:
Rudolf Stahl
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.