Padla kosa na kámen (1974) [TV inscenace]

Padla kosa na kámen
58.6 %
 
 
    Žánr: pohádka
    Země: Československo
    Délka: 43 min.
„Humorná pohádka o chasníku, který se zalíbil princezně.“
POZOR, SPOILER

Mladý muž Jíra přináší princeznu, která spadla do rybníka. Ta nechce lékaře, ale švadlenu. Jíra je pak královsky odměněn, a to vyznamenáním. A také jej král udělá generálem.

Blíží se královský ples a princezna by ráda tančila jen s generálem. Jenže jsou zde i jiní, a ti se mezi sebou málem poperou. Princezna přesto ohlašuje jako svého ženicha generála Jíru, a protože král neví jak z toho ven, dá mu za úkol pochytat loupežníky. S těmi se Jíra poprvé setká v hospodě, kde se zastavil. Ukryje se před nimi a je svědkem toho, jak oloupili dva kupce. A také jejich slibu že přijdou na večeři. A jak říká majitelka hospody, tihle lupiči nikdy nikoho nezabili a okrádají jen bohaté. S těmito informacemi Jíra hospodu opouští. Když přijde domů, není uvítán zrovna s radostí. Otec mu nevěří, že je generál, a pomoc proti loupežníkům rázně odmítá.

Princezna se vydala za Jírou a tím zjistí, že Jíra nemá majetek než chudobného otce. Setkávají se v hospodě, kde se mezitím domluvil plán s loupežníky. Ti se nechávají dobrovolně „chytit“. Načež sem přichází princezna s Jírovým otcem a lupiči jsou jí předvedeni. Ale trestat je bude paní šenkýřka sama. Což se musí oslavit...  Autor: Pitryx

režie:
Věra Jordánová
 
 
hraje:
Miroslav Masopust (generál Jíra), Eva Hudečková (princezna), Ivanka Devátá (hostinská Bětka (jako Ivana Devátá)), Eduard Kohout (tatíček král), Josef Kemr (ovčák Matěj, Jírův otec), Jana Hermachová (komorná Madlenka), Jaroslav Kepka (princ), Ilja Racek (rytíř), Vladimír Stach (kupec), Jaroslav Cmíral (kupec), Jiří Zahajský (náčelník loupežníků), Miloslav Homola (loupežník), Vladimír Matějček (voják), Milan Livora (loupežník), Jiří Cimický (loupežník), Jaroslav Mikulín (voják)
 
 
scénář:
Helena Lisická (pouze titulky (místo Boženy Šimkové)), Božena Šimková ((neuvedena))
 
 
kamera:
František Němec
 
 
hudba:
Vadim Petrov
 
 
výprava-architekt:
Miloš Ditrich (výtvarník dekorací)
 
 
kostýmy:
Stela Drozdová (výtvarník kostýmů)
 
 
střih:
Jarmila Vlčková
 
 
zvuk:
Václav Nosek
 
 
choreografie:
Václav Štádler
 
 
II. kamera:
Petr Prima
 
 
masky:
Miluše Mrázková, Pavel Kraus
 
 
dramaturgie:
Helena Sýkorová
 
 
asistent režie:
Božena Šimerová
 
 
vedoucí výroby:
Marcella Resslová (vedoucí výrobního štábu)
 
 
skript:
Eva Krušinová
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.