Palova svatba (1934)

Palova svatba (Palos brudefærd)

Palos brudefærd

    Žánr: romantický
    Země: Dánsko
    Délka: 79 min.
Grónsko, to je největší ostrov světa. V době, kdy se film natáčel, na něm žilo necelých 50 000 obyvatel. Panují zde tvrdé životní podmínky. Žijí tu Eskymáci. Mají svoji kulturu a společenský život.

Film Palova svatba diváky přivádí do zajímavého a pro středoevropany poněkud exotického světa grónských Eskymáků. Vypráví příběh staré legendy a lásce mladého a statečného Pala k půvabné Navaraně a o jeho boji se sokem Samem. Sam je člověk, který dokáže použít lsti, lži a podvodu, aby docílil svého. Milostná romance dostává půvab už tím, že je natočena v reálu, v prostředí domorodé vesnice východogrónského okrsku Angmaggsalik a rovněž tím, že jednotlivé postavy ztvárňují neherci.

Film je natáčen dokumentárním způsobem zachycují vývoj děje, a tak divák pozná všední život Eskymáků, jejich rodinné i společenské vztahy v malé osadě, slyší jejich jazyk. Film prostou formou vypráví o velké lásce a vítězství dobra nad zlem.

Hlavním tvůrcem je dánský vědec dr. Rasmunssen, který se v Grónsku narodil, žil tam delší dobu, zná Eskymáky, jejich zvyky a hlavně dovede o nich vyprávět.

Zdroj: Týdeník ČST 51/1980, str. 7  Autor: hvezdyn

režie:
Friedrich Dalsheim
 
 
hraje:
Thorvald Stauning (úvod)
 
 
scénář:
Knud Rasmussen
 
 
kamera:
Hans Scheib, Walter Traut
 
 
hudba:
Emil Reesen
 
 
střih:
Georges C. Stilly
 
 
zvuk:
Poul Bang
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.