Památník nalezený v odpadcích (1993)

Památník nalezený v odpadcích (Pamiętnik znaleziony w garbie)
40 %
 
 

Pamiętnik znaleziony w garbie

    Žánr: hořká komedie
    Země: Polsko
    Délka: 109 min.
Film je výpovědí o tragikomických osudech jedné slezské rodiny, nahlíženou očima jejího nejmladšího (a posledního) člena, hrbatého Janka Garbuse. Je složený ze čtyř částí , odpovídajících jeho životním etapám - "Početí", "Dětství", "Dospělost" a "Epilog".

Děj se začíná odvíjet r. 1939, kdy se polský důstojník Ewald Garbusa loučí se svojí ženou Marií a odjíždí bránit vlast. Ještě netuší, že na svoje další setkání budou oba čekat dlouhých pět roků... Mezitím je jeho mladší bratr Antoni odveden do německé armády a poslán na východní frontu. Dostane se do ruského zajetí a přechází na druhou stranu barikády. Roku 1944 se doma objeví v uniformě NKVD a zachrání svoji švagrovou před znásilněním opilými rudoarmějci. Vzápětí ji ale sám brutálně přinutí, aby mu byla po vůli - tak je počat malý Janek. Krátce nato se z fronty vrací i Ewald a první poválečná léta Jankovy rodiny se nesou v duchu politických změn země, na které mají oba bratři rozdílné názory. Po Ewaldově smrti spolu Antoni s Marií začínají žít.
Koncem 60. let Janek odjíždí studovat do Moskvy, kde se zamiluje do židovské dívky Nadi. To se však ani trochu nezamlouvá Antonimu, který se obává o svoji kariéru a nutí chlapce vztah přerušit. Po skandálu při předávání komsomolských legitimací se Janek opravdu vrací do Polska a žení se s svojí kamarádkou z dětství - Lidkou. Po dvaceti letech soužití se oba rozhodují pro emigraci, ale cestou se jim porouchá auto. Lidka se tedy vydává k hranici pěšky, ale sama. Její muž ztrácí odvahu a vrací se domů. Zůstává tu sám, protože i oba rodiče odjíždějí do zahraničí. Objeví se až po deseti letech, coby movití zbohatlíci. Navrhují synovi účast v podniku, zabývajícím se likvidací odpadu. Janek ale odmítá a bez rozloučení odchází...  Autor: green-tea

režie:
Jan Kidawa-Blónski
 
 
hraje:
Edward Lubaszenko (Antoni), Olaf Lubaszenko (mladý Antoni / Janek, Antoniho syn), Marzena Trybała (Marie), Olga Kabo (Nadia Apfelbaum), Bogusław Linda (Ewald), Cezary Pazura (soused), Anna Majcher (Lidka), Katarzyna Skrzynecka (mladá Marie), Sergej Jurskij (Profesor Apfelbaum, Nadin otec), Jan Bógdoł (otec Antoniho a Ewalda), Kazimierz Orzechowski (kněz)
 
 
scénář:
Jan Kidawa-Blónski
 
 
hudba:
Michał Lorenc
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.