Persuasion (1995)

Persuasion
66 %
 
 

Další název: Svedení

    Žánr: romantický / drama
    Země: Velká Británie / Spojené státy americké / Francie
    Délka: 107 min.
„Romantický příběh na motivy románu Jane Austenové "Anna Elliotová"“
Na motivy posledního dokončeného románu Jane Austenové, který byl přeložen do češtiny nejprve pod názvem Anna Elliotová a později jako Pýcha a přemlouvání, natočil britský divadelní režisér Roger Michell svůj první celovečerní film. Román je satirou života anglické provinční šlechty a měšťanstva a zachycuje události, kterými žila většina anglické venkovské společnosti na rozhraní 18. a 19. století.

Hlavní hrdinkou příběhu je Anne Elliotová, hrdá a citlivá mladá žena z finančně problematické aristokratické rodiny. Před lety byla zasnoubená s mladým námořníkem Frederickem Wentworthem, se kterým se na naléhání rodiny kvůli společenským konvencím rozešla, ale stále na něho nemůže zapomenout. Nyní, po osmi letech, se Frederick vrací jako úspěšný kapitán a bohatý muž. Anna se s ním znovu setkává, když je na návštěvě u své sestry, provdané za admirála Crofta. Frederick je stále ještě svobodný, a vypadá to, že si přijel najít manželku. O Annu evidentně neprojevuje zájem, svou pozornost věnuje jedné ze sestřenic, a ona se neodvažuje své city k němu projevit. Pak se o Annu začne ucházet bohatý bratranec Elliot, který je pro Anninu rodinu přijatelným ženichem. Která z žen se stane nakonec Frederickovou chotí? Podaří se oživit starou lásku k Anně?

Snímek je prvním celovečerním filmem, natočeným na motivy posledního románu Jane Austenové "Persuasion", který byl vydán po autorčině smrti v roce 1818 (předcházely mu dva televizní miniseriály, čtyřdílný v letech 1960-1961 a pětidílný v roce 1971). Film získal ocenění Britské akademie filmového a televizního umění v kategorii nejlepší drama za rok 1995 a další ceny a setkal se i s příznivým ohlasem diváků.  Autor: Veronika42

režie:
Roger Michell
 
 
hraje:
Amanda Root (Anne Elliotová), Ciarán Hinds (kapitán Frederick Wentworth), Susan Fleetwood (lady Russellová), Corin Redgrave (sir Walter Elliot), Fiona Shaw (paní Croftová), John Woodvine (admirál Croft), Phoebe Nicholls (Elizabeth Elliotová), Samuel West (pan Elliot), Sophie Thompson (Mary Musgroveová), Judy Cornwell (paní Musgroveová), Simon Russell Beale (Charles Musgrove), Felicity Dean (paní Clayová), Roger Hammond (pan Musgrove), Victoria Hamilton (Henrietta Musgroveová), Robert Glenister (kapitán Harvile), Richard McCabe (kapitán Benwick), Helen Schlesinger (paní Smithová), Jane Wood (sestra Rookeová), David Collings (pan Shepherd), Roger Llewellyn (sir Henry Willoughby)
 
 
námět:
Jane Austen (stejnojmenný román)
 
 
scénář:
Nick Dear
 
 
kamera:
John Daly
 
 
hudba:
Jeremy Sams
 
 
kostýmy:
Alexandra Byrne
 
 
střih:
Kate Evans
 
 
výkonný producent:
Rebecca Eaton (WGBH)
 
 
producent:
George Faber (BBC)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.