Petr Bezruč (bez záruky) (2002) [TV film]

Obrázek není k dispozici.
    Žánr: dokument
    Země: Česká republika
    Délka: 57 min.
Slezský básník Petr Bezruč (1867 - 1958) nesnášel publicitu a za svůj život neposkytl jediné interview. Život starého mládence zůstává dodnes pro veřejnost v řadě momentů nejasný. „Slezský bard" je dnes už literárním klasikem. Jaká skutečná osobnost se ale skrývá za oním uměleckým pseudonymem? Slovníková literární hesla nabízejí pouze povrchní faktografickou informaci o vlastním jméně a civilní profesi. Kdo byl ale doopravdy onen nenápadný poštovní úředník Vladimír Vašek?
Na sklonku minulého století objevil básník Bohumil Pavlok (1922 - 2002), jemuž je pořad věnován, ve svém archivu v Řepištích u Frýdku-Místku básnickou skladbu neznámého autora, která jazykem, stylem, formou i znalostí místa napovídá, že by jejím autorem mohl být právě Petr Bezruč. Jde o poezii, která je zaměřena proti nástupu fašismu u nás. Pavlokovi se podařilo zjistit, že básnickou skladbu, která je bez tiráže, bez uvedení jména autora, vydala s největší pravděpodobností Richterova tiskárna ve Frýdku-Místku. Zajímavé je, že v době vydání textu v regionu nepůsobila žádná výrazná spisovatelská osobnost, přitom toto dílo už od pohledu svědčí o tom, že je musel napsat skutečně zralý spisovatel.
Potvrzení Bezručova autorství díla by bylo bezesporu i dnes, po letech, určitou senzací pro veřejnost a především cenným objevem pro literární vědu. Uvědomme si přitom, že v době druhé světové války už Bezruč nepatřil mezi příliš plodné autory, i když dovedl napsat kultivovanou literární črtu (viz např. Boletus Satanáš). Nijak navíc ani neudivuje to, že daná skladba nemá uvedeného autora: známé je totiž dostatečně Bezručovo „tajnůstkářství", či spíše snaha zůstat v anonymitě, zvláště když si uvědomíme, co mohlo navíc autora tohoto rukopisu potkat v období protektorátu, kdyby se materiál dostal do nepovolaných rukou.

režie:
Ivo Macharáček
 
 
námět:
Jaromír Šlosar, Martin Novosad
 
 
scénář:
Jaromír Šlosar, Martin Novosad
 
 
kamera:
Petr Hrubeš
 
 
střih:
Zdeněk Marek
 
 
zvuk:
Petr Pokorný
 
 
dramaturgie:
Martin Novosad
 
 
speaker:
Jaromír Šlosar
 
 
vedoucí výroby:
Marcela Rovnaníková
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.