Podzimní tance (2007)

Podzimní tance (Sügisball)
47.5 %
 
 

Sügisball

Další název: Autumn Ball; Jesenné tance

    Žánr: drama
    Země: Estonsko
    Délka: 123 min.
„Mozaika příběhů obyčejných lidí v nepříznivém ročním období a jedné nepříznivé době.“
Mozaikovitý příběh ukazuje několik okamžiků ze života šesti obyvatel činžovního domu z dob sovětské éry, kteří jsou spojeni pocitem osamělosti. Mladý spisovatel Mati špehuje svou bývalou manželku a neúspěšně randí s jinými ženami. August Kask je holič-bakalář žijící fádní život, který má rád malou dívku, ale jeho chování je milně považováno za pedofilii. Svobodná matka Laura sleduje v televizi přihlouplé telenovely a odmítá nabídky mužů, protože jim nemůže věřit. Architekt Maurer přemýšlí o blahobytu lidí, ale zcela zapomíná na svou vlastní ženu, která zase hledá útěchu u šatnáře Thea. Ženy Thea sice milují, ale vzhledem k jeho nízkému sociálnímu postavení ho neberou vážně.

Jemně stylizovaný a indiferentní svět jednotlivých protagonistů se rozvíjí a graduje během zimního ročního období aniž by dával odpovědi na vyvstalé otázky. Co však přece tento svět umožňuje, je zasmát se tam, kde přežívá naděje.

Režisér snímku Veiko Õunpuu v letech 2007 a 2008 obdržel řadu filmových ocenění, mezi nimi Venice Horizons Award na prestižním MFF v Benátkách, Grand Prize na Mezinárodním festivalu nezávislých filmů v Bruselu, ceny za Nejlepší režii na MFF v Soluni a v Bratislavě, ale i množství ocenění na domácím Black Nights Film Festival v Tallinnu.

Zdroj: Film Europe Media

režie:
Veiko Õunpuu
 
 
hraje:
Veiko Õunpuu (Kitarrist restoranis), Rain Tolk (spisovatel Mati), Taavi Eelmaa (šatnář Theo), Tiina Tauraite (Ulvi), Maarja Jakobson (svobodná matka Laura), Mirtel Pohla (Jaana), Sulevi Peltola (kadeřník Augusti Kaski), Juhan Ulfsak (architekt Maurer), Laine Mägi (Kasvataja), Raivo E. Tamm (Lavastaja), Mart Taniel (Kitarrist restoranis), Ülo Krigul (Klahvipillimängija restoranis)
 
 
scénář:
Veiko Õunpuu
 
 
kamera:
Mart Taniel
 
 
hudba:
Ülo Krigul
 
 
střih:
Veiko Õunpuu, Tambet Tasuja
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.