Prachy dělaj člověka (2006)

Prachy dělaj člověka
69.6 %
 
 
    Žánr: krimi / černá komedie
    Země: Česká republika
    Premiéra v ČR: 28.9.2006        
    Délka: 110 min.
„Tři kamarádi, tři pravidla, tři zločiny…“
Tři muži, dva v policejní uniformě, jeden v civilu s průkazkou, vlítnou na ubytovnu, kde spí kubánští dělníci. Nakecají jim, že letí zpět na Kubu a že musí dole na vrátnici odevzdat české peníze. Tím si vydělali 60 tisíc, jak zjistili při útěku. Prchají do Bratislavy a míní pokračovat do Rakouska, ale jeden z nich, Michal (Michal Suchánek) si to rozmyslí a vrací se domů. Celníci však mají psa, ten začne štěkat a Tomáš (Tomáš Hanák) skáče do vody. Pohraničník začne střílet a Ondřej (Ondřej Vetchý) se na něj vrhá, aby mu v tom zabránil.

Ocitáme se v roce 2002 v Praze. Michal jezdí starým autem, jako taxíkář a Ondřej prodává hračky a jiné drobné koniny. Tímto způsobem života tedy penězi nijak neoplývají. Navíc mají společného koníčka, automobilové závody. Sami si auto upravují a rádi závodí. Jednoho dne obdrží oba obálku s modrým pruhem. Dostaví se na udanou adresu, kam si je předvolal nějaký major Plavec. Adresa je vinárna, kde láhev vína stojí 4 800 korun. Oba chtějí utéci, když major přichází a pokládá před ně tlustý svazek s názvem Kuba. Oba nechtějí nic říci a tak se major odmaskuje a hle – je to Tomáš. Takže to všichni oslaví a Tomáš se časem Ondřeji svěří, proč přijel. Míní totiž vybrat poštu. Sdělí to i Michalovi a ten je silně proti. Nakonec však rozhodnutí změní a poštu tedy udělají. Peníze upevní u hausbótu, ale povodeň jim je odnese. Proto, aby získali další, přepadnou obrněný vůz. Peníze dají prostředníkovi a ten je vypere a převede do švýcarské banky. Kartu a PIN předá Tomášovi. Vše se zdá být OK, jenže plicejní pes načmuchal Michalovu pachovou stopu. Ten je nucen rychle i se svou dívkou Klárou opustit republiku, což učiní a prchne na nějaké ostrovy někde hodně daleko. Zde už je svými kamarády očekáván. Žijí si zde jako v ráji, ale Klára se nudí a uteče zpět do Česka. Michal letí za ní a je pochopitelně později policií jat. Zbylí kluci nemají peníze, kartu má totiž Klára. A ta ji použije hodně překvapivým způsobem.  Autor: Pitryx

režie:
Jiří Chlumský
 
 
hraje:
Michal Suchánek (Michal), Ondřej Vetchý (Ondřej), Tomáš Hanák (Tomáš), Renata Visnerová-Prokopová (Klára), Jana Synková (maminka), Radim Fiala (vyšetřovatel), Marek Taclík (Heislick), Anna Šišková (poštmistrová), Vlado Černý (šífař), Marek Vašut (soudce), Gerard Robert Gratadour (Lautrec), Martin Havelka (trezorista), Gabriela Partyšová (Tomášova expřítelkyně), Eva Decastelo (servírka), Lucie Váchová-Křížková (barmanka), Petra Pudová (prodavačka), Tomáš Vavřinec (vítěz rallye), Alexander Hemala (Indra), Robert Nebřenský (řidič pancéřáku), Jakub Štěpán (myč oken), Petr Vágner (policista), René Přibil (vyšetřovatel), Jitka Sedláčková (trezoristka), Rudolf Kubík (policista), Otto Rošetzký (řidič pancéřáku), Michal Roneš (policista), Josef Hervert (vrchní)
 
 
námět:
Radek John, Jan Kulhavý
 
 
scénář:
Jan Kulhavý (spolupráce), Tomáš Hanák (spolupráce), Ondřej Vetchý (spolupráce), Radek John
 
 
kamera:
Tomáš Juríček, Ramúnas Greičius (Srí Lanka)
 
 
hudba:
Djordje Erič, Clou, Nightwork, 4life
 
 
kostýmy:
Norbert Szalay
 
 
střih:
Adam Dvořák
 
 
zvuk:
Tomáš Bělohradský
 
 
produkce:
Jan Nejedlý
 
 
zvláštní efekty:
SWING GANG
 
 
koproducent:
Martin Dvořák, Tomáš Vavřinec
 
 
koordinátor kaskadérů:
Luděk Jelen
 
 
masky:
Jiří Farkaš
 
 
dramaturgie:
Jaroslav Capanda
 
 
pomocná režie:
Michaela Strnadová
 
 
trikové snímky:
Post Produkce Praha
 
 
výprava:
Rudolf Kinský
 
 
výkonný producent:
Renda Kořenář
 
 
vrchní osvětlovač:
Jiří Navrátil
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.