Před premierou (1977) [TV inscenace]

Obrázek není k dispozici.
75 %
 
 
    Žánr: drama
    Země: Československo
    Délka: 73 min.
„Televizní inscenace o přípravě světové premiéry baletu Sergeje Prokofjeva "Romeo a Julie" na jevišti Zemského divadla v Brně v prosinci 1938.“
Brněnský balet má dlouholetou tradici. Mnohé z jeho inscenací se staly trvalou součástí divadelní historie, ale jedna z nich nabyla v historickém kontextu i významu politického. Byla to světová premiéra baletu Sergeje Prokofjeva Romeo a Julie, kterou nastudoval vynikající choreograf Ivo Váňa Psota (1. 5. 1908 – 16. 2. 1952). Stala se demonstrací pokrokových sil těsně před nacistickou okupací Československa (30. 12. 1938). Hra není věrnou rekonstrukcí přípravy této dnes již slavné divadelní události, chce však připomenout tvůrčí a občanskou odvahu jejich tvůrců.

režie:
Fedor Kaucký
 
 
hraje:
Jiří Fišer (syn vládního rady Otto), Ladislav Lakomý (choreograf), Rudolf Krátký (profesor), Marcela Dürrová (kostýmní výtvarnice Helena), Zdeněk Junák (Radim), Oldřich Slavík (vládní rada), Oldřich Vykypěl (ředitel divadla), Vladimír Čapka (novinář), Helena Trýbová (profesorova žena), Jana Hlaváčková (sekretářka), Stanislav Zindulka (henleinovský funkcionář)
 
 
scénář:
Fedor Kaucký
 
 
kamera:
Václav Myslivec
 
 
hudba:
Pavel Blatný
 
 
výprava-architekt:
Luděk Škuta
 
 
kostýmy:
Broňa Tomášková
 
 
střih:
Lubomír Wachtl, Alena Hachlová
 
 
zvuk:
Rudolf Večeřa
 
 
dramaturgie:
Vojtěch Štursa
 
 
tanec:
Balet Státního divadla v Brně
 
 
vedoucí výroby:
Magda Bočková
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.