Příběh třetí lidské pochodně (2017) [TV film]

Obrázek není k dispozici.
    Žánr: dokument
    Země: Česká republika
Byl třetí lidskou pochodní a skoro zapomenut. Příběh Evžena Plocka a nástupu normalizace

„Jsem pro lidskou tvář, nesnesu necit,“ napsal Evžen Plocek na jeden ze dvou letáků, které 4. dubna 1969 odhodil na jihlavském náměstí. Pak se, na protest proti normalizaci, upálil. Téměř padesát let starou, komunisty utajovanou tragickou událost odkryje dokument Martina Řezníčka Příběh třetí lidské pochodně. ČT2 jej uvede 28. března ve 21.50 hod.

„Po cestě k socialismu jsme šli za Sovětským svazem, tak jsme se mu dívali do zad. Když si zašel on, zašli jsme i my. Možná, že kdybychom se dívali kupředu k cíli, kdybychom se dívali dál, uvědomili bychom si, že každý máme na tuto cestu jiné boty. Nebyli bychom tak utrmácení jako nyní," řekl Evžen Plocek, čtyřicetiletý otec rodiny, náměstek ředitele jihlavského Motorpalu a funkcionář KSČ v roce 1969 na březnovém zasedání OV KSČ v Jihlavě, měsíc před svou dobrovolnou smrtí.

Kromě samotné tragické události film reflektuje i okolnosti, které jí předcházely. Snímek pracuje s unikátními, dosud nepublikovanými záběry z Plockova pohřbu, nezveřejněnými fotografiemi i archivy. Režisér Martin Řezníček se ve filmu vrací do Jihlavy a spolu s pamětníky a členy Plockovy rodiny pátrá po smyslu a významu tohoto činu v době tehdejší i současné.

„Evžen Plocek je v obecném povědomí neznámým hrdinou, který se na protest proti okupaci Československa rozhodl pro zápalnou oběť,“ přibližuje Petr Kubica, v jehož tvůrčí producentské skupině snímek vznikl, a pokračuje: „Celou normalizaci se o něm mlčelo, v Jihlavě bylo jeho jméno tabu a vyslovovalo se jen šeptem. Také disent měl jiné symboly, jedním z mála připomenutí byl samizdatový článek spisovatelky Evy Kantůrkové. Po revoluci byla sice u jihlavského morového sloupu odhalena pamětní deska, ale ani ve svobodných časech nepřekročilo Plockovo jméno hranice jihlavského kraje. Film bude pátráním po osudech třetí lidské pochodně i vhledem do nástupu normalizace v jednom okresním městě."

Alžběta Plívová
Vedoucí Komunikace a PR, tisková mluvčí,
Česká televize

režie:
Martin Řezníček
 
 
námět:
Martin Řezníček
 
 
scénář:
Martin Řezníček
 
 
výkonný producent:
Marie Nedbálková
 
 
kreativní producent:
Petr Kubica
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.