Příslib (2016)

Příslib (The Promise)
67.8 %
 
 

The Promise

    Žánr: drama / historický
    Země: Španělsko / Spojené státy americké
    Délka: 134 min.
POZOR SPOILER


V předvečer první světové války stála osmanská říše na pokraji rozpadu. Osud řecké, asyrské a arménské menšiny byl velmi nejistý.

Vysoko v tureckých horách leží vesnice Siroun. Zde bydlí Turci a Arméni již léta pohromadě. A přes dvě stě let je zde rod Boghosianovců, který zde má lékárnu. Nikdy nedělali rozdíly mezi muslimy a křesťany. Mladý Michael Boghosian by rád studoval na univerzitě, ale nemá na to peníze. Proto se zasnoubí s Maral, dcerou bohatého muže, který mu ty peníze předá. A tak Michael odjíždí.

Po příjezdu do Konstantinopole vyhledá svého strýce Mesroba Boghosiana a předává mu dopis od svého otce Vertana se žádostí o pomoc. Mesrob má dcery Yevu a Tamar, a také manželku Lenu. Ještě zde bydlí vychovatelka Anna Kheharianová, která se právě vrátila z Paříže. Nu, a zde mezi těmi všemi bude bydlet i Michael. Na univerzitě jako prvního poznává Emre Ogana, kterému dal otec na výběr. Buďto voják, nebo student.

Michael tedy začíná studium a vede si velmi dobře. Také poznává Annina přítele Christophera Myerse, novináře. Ten občas holduje alkoholu a pak si pouští hubu na špacír.

Najednou je třeba, aby se všichni hlásili k odvodu. Studenti medicíny mají mít výhodu, ale ta Michaelovi přiznána není. Teprve až dá Emre úplatek, věc se vyřeší. Jenže Emre se zaštítil jménem svého otce, za což pak od něj dostane řádně vyčiněno.

Zatím se Chris vypravil do jedné z Turky vypálených vesnic, kam je vstup přísně zakázán. Zde a cestou zpět vidí jen část hrůzy, která jej teprve čeká.

Večer v kostele se Michael sblíží s Annou. Cestou domů vidí turecké řádění a dojde i k potyčce. Oba se pak ukryjí a sbližování pokračuje tak, že to skončí milováním.

Ráno je však drsné probuzení. Turci pokračují v honu na Armény. Mesrob je zatčen, jeho žena s dětmi se skrývá. Michael vyhledá Emra a žádá jej o pomoc. Ten opět dává úplatek, ale věc končí velmi špatně. Michael se sám stává zajatcem.

Nyní je jako vězeň na nucených pracích. Jaké jsou zde podmínky, si lze snadno domyslet. Jen shodou okolností se Michaelovi zdaří útěk. Po strastiplné cestě se dostává až domů. Ale jaký je to domov. I zde jsou již Arméni utlačovaní a hrozí jim smrt. Harut však nalézá pro Michaela a Maral řešení. Vysoko v horách je chata, tam mohou být. Michael je rád, že je vůbec naživu a přijímá. Ale před odjezdem se matce svěří se svou láskou k Anně. Přesto však tam, vysoko v horách, jeho svatba s Maral proběhne.

Jednoho večera se u Boghosianovců objeví Lena s dětmi, Chrisem a Annou. Matka jí tvrdí, že je Michael mrtev. Společně pak připravují únik se sirotky. Do toho sem přivádí Michael těhotnou a nemocnou Maral. Tak se dozví, že je Anna zde. Jde za ní a jejich setkání je plné citu. Jenže on se jí přizná, že je ženatý. A ona se přesto přimlouvá u Chrise, aby je na útěk se sirotky vzali také i s rodinou.

Na tomto útěku si musí na chvíli oddychnout v lese. Je to jejich osud? Narazí zde totiž na Turky. Michael poznává koně, který jim patřil. Běží tam, odkud Turci jeli a nalézá hromadu mrtvol. Mezi nimi i svého otce, Maral a matku, která však ještě žije. Také Yeva přežila masakr. Ale není čas na slzy. Turkové se vracejí a dochází ke štvanici jako na zvěř. Chris je dopaden a ostatní ujíždí pryč. Ovšem před cílem se dozví, že přímořská vesnice Bassek již jako záchrana nefunguje. Uprchlíci se tedy přidávají k dalším uprchlíkům, které vede reverend Antreassian.

Chrise v kriminále navštíví Emre, který se stal poručíkem, chce po něm podepsat něco, co Chris prostě podepsat odmítá. Ví, že je to pro něj rozsudek smrti, ale papír trhá a odhazuje. Má však štěstí, že o něm na ambasádě vědí, a tak je vysvobozen. Bohužel je odhaleno, jak se na ambasádě o Chrisovi dověděli. Emre je z tohoto „zločinu vlastizrady“ usvědčen a ihned popraven.

Mezitím se uprchlíci opevnili na jedné z hor a očekávají útok Turků. Nejde jim o boj, chtěli by zde jen v klidu žít. Turci jim to však neumožní, ale napoprvé jsou poraženi. Ale i uprchlíci jsou nuceni ustoupit výše do hor. Ke klíčovému místu má plout i admirál Fournet, kterého propuštěný Chris žádá, aby jej vzal s sebou - a je mu to umožněno.

Na velmi slabě ozbrojené uprchlíky jsou použita děla. Ti se snaží dostat se přes hory k moři, kde je již Admirál se svými vojáky. Netuší, co se v horách odehrává za drama, ale jakmile se to dovtípí, vyšle vojsko na pomoc. První zachránění usedají do člunů a jsou převáženi na loď. Také Anna, Michael a Chris usedají každý do jiného. Dostanou se všichni tři s ostatními až na loď, která je jejich spásou?  Autor: Pitryx

režie:
Terry George (Tamar)
 
 
hraje:
Oscar Isaac (Michael Boghosian), Charlotte Le Bon (Ana Khesarianová), Christian Bale (Chris Myers), Daniel Giménez Cacho (reverend Dikran Antreassian), Shohreh Aghdashloo (Marta Boghosianová), Marwan Kenzari (Emre Ogan), Angela Sarafyan (Maral), Rade Šerbedžija (Stepan), Tom Hollander (Garin), Numan Acar (Mustafa), Igal Naor (Mesrob), Tamer Hassan (Faruk Pasha), Alicia Borrachero (Lena), Abel Folk (Harut), Jean Reno (admirál Fournet), James Cromwell (velvyslanec Morgenthau), Alain Hernández, Milene Mayer (Yeva), Cristina Artacho (host na večíriku), Markus Oberhauser, Joe Depasquale (noční hlídač v Konstantinopoli), David Lifschitz (úředník)
 
 
scénář:
Terry George, Robin Swicord
 
 
kamera:
Javier Aguirresarobe
 
 
hudba:
Gabriel Yared
 
 
kostýmy:
Pierre-Yves Gayraud
 
 
střih:
Steven Rosenblum
 
 
zvuk:
Patricia Brolsma, Peter Glossop, Dámaso Hernández, Javier Valdés, Alex Alcántara, Pepe Pleguezuelos
 
 
vedoucí produkce:
Mercedes Barbod
 
 
výtvarník:
Brick Mason
 
 
zvláštní efekty:
Carmen Martín Llorente, Mariano Alvarado, Eloy Cervera, Pau Costa, Juan Olmo, Anthony S. Ciccarelli
 
 
koproducent:
Edward McGurn
 
 
vizuální efekty:
Helen Martí Donoghue
 
 
asistent režie:
Óscar Manero, Carlos Rosal, Matthew Maggi
 
 
asistent kamery:
Cristina Rodríguez
 
 
fotograf:
José Haro
 
 
spolupráce:
Pau Albin (kostymér), Alba Aparicio, Luis Doce, Kati Martí Donoghue, Miguel A. Trudu, Mar Izquierdo Pombar, Carlos Caba, Rodrigo Casullas, Joaquín 'Kino' Sánchez, Ainhoa Viciano, Asia Jarzyna, Andrés Rodríguez Molina, Rocío Redondo, Santiago Millán
 
 
osvětlovač:
Pablo Rubio
 
 
výkonný producent:
Patricia L. Glaser, Kirk Kerkorian, Anthony Mandekic, Kevin Matossian, Sheri Sani
 
 
producent:
Eric Esrailian, William Horberg, Mike Medavoy, Denise O’Dell, Ralph Winter
 
 
kaskadér:
Fernando Martín Maestro, Tomás Paredes, Diego Herberg, Roberto Bonacini
 
 
asistent zvuku:
Jorge Alarcón
 
 
rekvizity:
Daniel Izar de la Fuente
 
 
casting:
Alex Bokhari, Yaël Moreno
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.