Příště budeme chytřejší, staroušku! (1982)

Příště budeme chytřejší, staroušku!
74 %
 
 
    Žánr: komedie
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 1.12.1982        
    Délka: 84 min.
„Satirická komedie o dvou podvodníčcích, kteří nedokáží odolat pokušení snadného zisku“
Dva zlodějíčci - sečtělý a mazaný Makovec a opatrnější Vašátko jsou za dobré chování předčasně propuštěni z vězení, jenže najít si slušné zaměstnání ke velmi těžké. Nejprve jsou jako nepotřební svědci nekalých praktik propuštěni z autoservisu a potom je vyhodí vedoucí stavby, jemuž nevědomky zničili prkna. která chtěl z podniku tajně vyvézt. A když "zfušují" i krádež tržby a místo nadité kabely seberou důchodci tašku s bramborami, tak ač neradi, přijímají nabídku své lakomé známé- hospodské Julinky a provedou "alkoholovou šmelinu", třebaže si hned první den na svobodě řekli, že se budou živit poctivě.

Hospodský švindl za vydatné pomoci známého saniťáka Pidlocha klapne, nicméně lakomá hostinská s manželem je pěkně oškubou. Navíc je navštíví vedoucí skladu s lihovinami Babánek a vydíráním je donutí, aby jeho ženě někde "sehnali" drahý kožich. A tak si vykutálený Makovec se svou těhotnou Kamilou (poťouchlým Vašátkem) odnesou z divadla nádherného norka. Chamtivý Babánek je opět podfoukne, ovšem tentokrát se předvídavý Makovec pojistí - vezme z jejich víkendové chaty, kam kožich doručili, náhradní klíč a svým geniálním nápadem přelstí lakomého majitele i vypočítavou Julču, která touží po víkendové chaloupce. Kamarád Pidloch sehraje majitele Babánkových chaty, který kvůli rozvodu spěchá s prodejem. Nenasytná Julinka se lapí jak moucha na mucholapku a vysolí domnělému majiteli tučnou zálohu. Po odjezdu nadšených hostinských se všichni tři kumpáni spravedlivě rozdělí a Makovec s Vašátkem si "vypůjčeným" chryslerem odjedou na výlet do přírody. Dopřávají si piknik přesně kopírující obraz s odpočívajícími jedlíky, tato idyla však neujde náhodnému podvodníkovi, který opodál chytá ryby a sako, nadité Julčinými penězi jim ukradne. Oba okradení zloději ho pronásledují zcizeným autem a pochopitelně je všechny chytne hlídka VB. A tak se Makovec s Vašátkem opět procházejí po vězeňském svoře a slibují si, že PŘÍŠTĚ BUDEME CHYTŘEJŠÍ ...  Autor: Angelika2808

režie:
Petr Schulhoff
 
 
hraje:
Karel Augusta (Vašátko), František Peterka (Makovec), Helena Růžičková (Julinka), Jaroslav Heyduk (Vobořil), Antonín Hardt (Karas), Zdeněk Srstka (Pidloch), Václav Štekl (Babánek), Božena Böhmová (Babánková), Zdeněk Dítě (Exner), Vladimír Hlavatý (děda Kulík), Dalimil Klapka (Kotlář), Bohuslav Čáp (Koudelka), Eva Svobodová (šatnářka), Jiří Lír (dispečer), Jana Altmannová (úřednice), Zuzana Burianová (sekretářka), Vítězslav Černý (prodavač losů), Aja Farkačová (blondýnka), Adolf Filip (vyšetřovatel), Jiří Havel (skladník), Miroslav Homola (vedoucí obchodu), Vladimír Hrabánek (dozorčí ve věznici), Vladimír Hrubý (rybář), Vladimír Ptáček (příslušník VB), Vladimír Salač (televizní reportér), Raoul Schránil (Seladon), Jan Skopeček (velitel věznice), Karel Vavřík (vrátný), Oldřich Velen (mistr Straka), Mnislav Hofmann (Pán odpovídající na anketu), Věra Kalendová (Paní odpovídající na anketu), Ladislav Krečmer (zavalitý svůdník v divadle), Jana Robenková (babka v šátku), Jiřina Bílá (majitelka kožichu v divadle), Gustav Ondráček (vrátný)
 
 
námět:
Petr Schulhoff
 
 
scénář:
Petr Schulhoff, Karel Cop
 
 
kamera:
Andrej Barla
 
 
hudba:
Milan Dvořák
 
 
výprava-architekt:
Bohumil Pokorný
 
 
kostýmy:
Marta Kaplerová
 
 
střih:
Jan Chaloupek
 
 
zvuk:
Roman Hloch
 
 
vedoucí produkce:
Ladislav Novotný
 
 
mluví:
Mirko Musil (saniťák Pidloch)
 
 
II. kamera:
Jaroslav Pour, Eduard Kadeřábek
 
 
dramaturgie:
Karel Cop
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Petr Čapek, Jiří Ulrich
 
 
asistent režie:
Petr Šícha
 
 
asistent kamery:
Jindřich Knotek
 
 
fotograf:
Alena Červená
 
 
rekvizity:
Jaroslav Lehman
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.