Prêt-à-Porter (1994)

Prêt-à-Porter
65.9 %
 
 

Další název: Konfekce; Ready to Wear; Pret-A-Porter

    Žánr: komedie / satira
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 30.1.1997        
    Délka: 132 min.
„Pikantní zákulisí pařížského světa módy“
Proslulý americký režisér Robert Altman (* 1925) je uznávaným doyenem nezávislé filmové tvorby, a proto je jistě příznačné, že jedno z jeho děl zahajuje letošní Americké nezávislé léto. Ač pracoval i v rámci oficiální hollywoodské produkce, vždy si uchoval vlastní svébytnost, nepodléhal módním trendům či diváckým libůstkám a snažil se vyslovovat k věcem a událostem kolem sebe. Jeho díla neznají kompromisy a před jeho satirickým ostřím snad nezůstal ušetřen nikdo a nic. Filmovými kritiky a vyznavači nezávislé tvorby byl už dávno postaven na samotný vrchol umělecké stupnice hodnot. Na ocenění v rámci "oficiálních" filmových kruhů ve své vlasti, přesněji řečeno v řadách členů Americké akademie filmového umění a věd, však stále čeká. Zlatou sošku Oscara ve své početné sbírce vyznamenání ještě nemá, ačkoliv byl už sedmkrát nominován, pětkrát jako režisér (MASH, Nashville, Hráč, Prostřihy, Gosford Park) a dvakrát jako producent (Nashville, Gosford Park).

Jeho film Pret-a-porter, což by se dalo volně přeložit jako "modelová konfekce", si bere na mušku svět módy a její centrum Paříž, kde se na tradiční přehlídce setkávají nejvýznamnější lidé z branže, prominentní hosté i novináři. Altman používá svoji oblíbenou metodu epizodické výstavby děje s velkým množstvím postav, jejichž osudy se sbíhají, volně proplétají a zase rozcházejí. Do často rozsahem nevelkých rolí se mu jako obvykle podařilo obsadit hereckou smetánku z celého světa - od italských hvězd Marcella Mastroianniho a Sophii Lorenpřes hollywoodské stálice Julii Roberts a Kim Basinger až po známé francouzské herce Jeana Rocheforta a Jean-Pierra Cassela. V anketních vložkách se objevují jak proslulí návrháři (Paolo Bulgari, Sonia Rykielová), tak i hvězdy, které jejich modely skutečně nosí (Harry Belafonte, Cher).

V anglickém, francouzském a italském znění s titulky.

Zdroj: ČT

režie:
Robert Altman
 
 
hraje:
Marcello Mastroianni (Sergio), Sophia Loren (Isabelle de la Fontaine), Julia Roberts (Anne Eisenhowerová), Tim Robbins (Joe Flynt), Kim Basinger (Kitty Potterová), Stephen Rea (Milo O'Branagan), Anouk Aimée (Simone Lowenthalová), Lili Taylor (Fiona Ulrichová), Sally Kellerman (Sissy Wanamakerová), Tracey Ullman (Nina Scantová), Linda Hunt (Regina Krummová), Lauren Bacall (Slim Chryslerová), Danny Aiello (major Hamilton), Teri Garr (Louise Hamiltonová), Rupert Everett (Lowenthal), Forest Whitaker (Cy Bianco), Tom Novembre (Reggie), Richard E. Grant (Cort Romney), Anne Canovas (Violetta Romneyová), Lyle Lovett (Clint Lammeraux), Jean Rochefort (inspektor Tantpis), Michel Blanc (inspektor Forget), Jean-Pierre Cassel (Olivier de la Fontaine), Rossy De Palma (Pilar), Katarzyna Figura (Vivienne), Ute Lemper (Albertine), Tara Léon (Kiki), Georgiana Robertson (Dane Simpsonová), Chiara Mastroianni (Sophie), Sam Robards (Craig), François Cluzet (Jean-Pierre), Harry Belafonte, Cher, Paolo Bulgari, Thierry Mugler, Sonia Rykiel, Jean-Paul Gaultier, Christian Lacroix, Issey Miyake, Helena Christensen, Gamiliana, Elsa Klensch, Serge Molitor, Tatjana Palitz, Björk (procházející se modelka (cameo)), Georgianna Robertson (Dane Simpsonová), Stephanie Slama (švýcarská novinářka)
 
 
scénář:
Robert Altman, Barbara Shulgasser
 
 
kamera:
Pierre Mignot, Jean Lépine
 
 
hudba:
Michel Legrand, Bono ("Lemon (Perfecto Mix)"), Hy Zaret, Jeffrey Kimball
 
 
výprava-architekt:
Stephen Altman
 
 
kostýmy:
Catherine Leterrier, Vivienne Westwood, Jean-Paul Gaultier, Issey Miyake, Christian Lacroix, Sonia Rykiel, Gianfranco Ferré
 
 
střih:
Geraldine Peroni, Suzy Elmiger
 
 
zvuk:
Skip Lievsay, Alain Curvelier
 
 
vedoucí produkce:
Bob Weinstein, Harvey Weinstein, Angelo Pastore (Moskva)
 
 
produkce:
Robert Altman
 
 
titulky-česká verze:
Saša Neuman
 
 
zpěv:
M People ("Natural Thing"), The Rolling Stones ("Jump on Top of Me"), Robert Palmer ("Addicted to Love"), The Righteous Brothers ("Unchained Melody")
 
 
text písně:
René Pouzaud (skladba "La Goualante du Pauvre Jean")
 
 
II. režie:
Allan Nicholls
 
 
koproducent:
Scott Bushnell, Jon Kilik
 
 
odborný poradce:
Nathalie Rykiel (tvůrčí poradkyně), Christine Jolimoy (koordinátorka přehlídek)
 
 
výkonný producent:
Ian Jessel
 
 
producent:
Ian Jessel
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.