Pýcha a předsudek (1940)

Pýcha a předsudek (Pride and Prejudice)
80.7 %
 
 

Pride and Prejudice

    Žánr: romantický / drama
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 117 min.
První filmové, zvukové, černobílé zpracování románu Jane Austen : Pride and Prejudice - Pýcha a předsudek, byl natočen v roce 1940. I když s velmi dobrým hereckým obsazením, není u nás bohužel tak známé, jako barevný 5-ti dílný anglický TV seriál z roku 1985 (s Jenifer Ehle a Colinem Firthem), a nebo poslední zpracování s Kierou Knightly v hlavní roli Elisabeth Bennetové.

Děj zachovává poměrně věrně románovou linii:….. takže: pan a paní Bennetovi mají pět dcer, a jak už víme, v tehdejší době bylo požadavkem společenského úspěchu a prestiže všechny dívky co nejvýhodněji a nejrychleji provdat. Jak se jim to podařilo, a co všechno musela celá rodina zažít než se mohly provdat z lásky - nestarší Jane (Maureen O'Sullivan) za bohatého pana Bingleye (Bruce Lester), Elizabeth (výborná Greer Garson) za boháče pan Fitzwilliama Darcyho (Laurence Oliviera), a lehkomyslná Lydia (Ann Rutheford) za vypočítavého Wickhama (Eduard Ashley). Film je místy úsměvný až komický, někdy vážný, ale také silně napadající současnou morálku a způsob uvažování tehdejší společnosti.


M.H. clara.bow  Autor: clara.bow

režie:
Robert Z. Leonard
 
 
hraje:
Greer Garson (Elizabeth Bennet), Laurence Olivier (pan Darcy), Mary Boland (paní Bennetová), Edna May Oliver (lady Catherine de Bourgh), Maureen O'Sullivan (Jane Bennet), Ann Rutherford (Lydia Bennet), Frieda Inescort (Caroline Bingley), Edmund Gwenn (pan Bennet), Karen Morley (Charlotte Collins), Heather Angel (Kitty Bennet), Marsha Hunt (Mary Bennet), Bruce Lester (Charles Bingley), Edward Ashley (George Wickham), Melville Cooper (pan Collins), Marten Lamont (pan Denny), E.E. Clive (sir William Lucas), May Beatty (paní Philipsová), Marjorie Wood (lady Lucas), Elspeth Dudgeon (paní Kingová)
 
 
námět:
Jane Austen (román Pýcha a předsudek (1813, česky naposledy Academia, Praha 2003))
 
 
scénář:
Aldous Huxley, Jane Murfin
 
 
kamera:
Karl Freund
 
 
hudba:
Herbert Stothart
 
 
kostýmy:
Adrian, Gile Steele
 
 
střih:
Robert Kern
 
 
zvuk:
Douglas Shearer
 
 
produkce:
Hunt Stromberg
 
 
masky:
Jack Dawn
 
 
výprava:
Cedric Gibbons
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.