Quod erat demonstrandum (2013)

Obrázek není k dispozici.
    Žánr: drama
    Země: Rumunsko
    Délka: 105 min.
Děj druhého celovečerního filmu Andreie Gruzsniczkého, černobíle nasnímaného, je zasazen do poloviny 80. let. S narůstající intenzitou diváky vtahuje do dramatu dvou akademiků, kteří doplatili na praktiky rumunské státní bezpečnosti Securitate. Nabízí se srovnání s titulem Životy těch druhých, ale toto dílo, lišící se zdrženlivými charakteristikami postav, volí zcela jiný přístup.

Ve svém druhém celovečerním filmu postihuje Andrei Gruzsniczki nejen věcnou skutečnost poloviny 80. let v Rumunsku, ale také tehdejší atmosféru opatrnosti, strachu a proradnosti, která prostupovala celou společností. Černobílá kamera odpovídá dramatickému ladění příběhu dvou akademiků, kteří se dostali do konfliktu s rumunskou státní bezpečností Securitate. Poté, co matematik Sorin Parvu (Sorin Leoveanu) pošle do amerického odborného tisku článek o novém teorému, aniž by předtím doma požádal příslušné autority o povolení, Securitate ho označí za „individuum, které udržuje zrádcovské vztahy s lidmi v cizině“ a na tento „případ“ je dosazen jeden z jejích vyšetřovatelů (Florin Piersic jr.). Nabízí se srovnání s titulem Životy těch druhých, ale toto dílo se vyznačuje jiným přístupem, lišícím se zejména zdrženlivou charakteristikou postav. Přesto si ale divák stále naléhavěji uvědomuje fatální následky kompromisů s mocí, ač napohled nevyznívají tak dramaticky jako scéna na letišti, přímo nabitá napětím.

Jay Weissberg,
MFF Karlovy Vary 2014

režie:
Andrei Gruzsniczki
 
 
hraje:
Sorin Leoveanu (Sorin Parvu), Ofelia Popii (Elena Buciuman), Florin Piersic (Alexandru Voican), Virgil Ogasanu (Martin Scaunasu), Tora Vasilescu (Eleonora Parvu), Marc Titieni (David Buciuman), Dorian Boguta (Lucian Amohnoaiei), Alina Berzunteanu (Valeria Amohnoaiei), Lucian Ifrim (Ofiterul Marinescu), George Alexandru (Colonelul Deleanu), Adelaida Zamfira (Angela), Paul Ipate (Novicele Iulica), Mihai Calin (Profesor Dima), Dan Tudor (Brediceanu), Medeea Marinescu (Stela Voican)
 
 
scénář:
Andrei Gruzsniczki
 
 
kamera:
Vivi Dragan Vasile
 
 
kostýmy:
Svetlana Mihailescu
 
 
střih:
Dana Bunescu
 
 
zvuk:
Florian Ardelean (supervize)
 
 
zvláštní efekty:
Stegaru Adrian
 
 
vizuální efekty:
Cristiana Apostol (supervize)
 
 
výprava:
Christian Niculescu
 
 
producent:
Velvet Moraru
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.