Rare Exports (2010)

Rare Exports
66.3 %
 
 

Další název: Rare Exports: A Christmas Tale

    Žánr: akční / komedie / fantasy
    Země: Finsko / Norsko / Francie / Švédsko
    Délka: 82 min.
POZOR, SPOILER

Dva muži v provizorní kanceláři řeší dilema. Vrtají totiž do země a v jednom ze vzorků nalezli piliny. Jeden z mužů, vedoucí průzkumu Green, vysvětluje, že se to kdysi používalo na zapouzdření ledu. A dává druhému muži nové bezpečnostní pokyny, aby je rozdal všem přítomným dělníkům. Tito naleznou ještě něco...

Při tomto dění je pozorují dva malí kluci. Zrovna sledují pana Greena, který dělníkům sděluje, že vlastně vrtají do staré hrobky a že mají již jen 24 hodin na její otevření. Oba kluci zde, u hory Korvatunuri, bydlí. Jeden se jmenuje Juuso, druhý Pietari. Ten žije pouze s otcem Raunem. Táta zrovna chystá past. Ostatní muži jsou také lovci a zrovna čekají na soby. Přiběhnou jen dva. Něco se děje.

Muži se jedou na skútrech podívat zpět po jejich stopách a naleznou spousty mrtvých zvířat - všechna jsou roztrhána. Chlapi si ihned domyslí, že to má souvislost s vrtacími a trhacími pracemi v hoře. Takže tam hned jedou, ale tady už není ani noha. Zbyla po nich jen obří díra do země.

Malý Pietaro ráno zvenku volá na otce, aby se šel podívat do pasti. On sám tam jít nechce. Najdou tam pírko, krev a pak i ruku. Otec nedovolí synovi, aby viděl podrobnosti, a táhne jej pryč. Kluk však potom kouká okýnkem a vidí, že otec s kamarádem vytáhli z pasti člověka. Doklady v kapse mrtvého jsou na jméno Jonathan Brian Greene, narozený v roce 1952. Vzhledem je to vetchý stařec. Pietari pak do pasti vleze a nalezne zde podivnou figuru. Když jeho otec s kamarádem chtějí domnělou mrtvolu sprovodit ze světa, zjistí, že stařík dýchá. Stejnou figuru najde později Pietari i v Juusově posteli. Proto ji přinese dospělým s tím, že byl Juuso unesen. Nikdo mu to nevěří. Ani otec. Ten si pozve dalšího kamaráda, který umí anglicky a pokouší se Greena vyslýchat. Neúspěšně. Když však k němu přivedou Pietariho, tak ten tvrdí, že je to Santa Claus. A že je to ten, co ho vykopali v hoře. Protože si nikdo neví rady, přilétá sem sám Green, ale ten co velel výzkumu na hoře. Muži mu ukážou staříka v oblečení Santy a v kleci. Green o staříkovi řekne, že je to jen Santův pomocník. A další se blíží. Za pomoci vrtulníku nastupuje malý Pietari cestu k záchraně holých životů…  Autor: Pitryx

režie:
Jalmari Helander
 
 
hraje:
Tommi Korpela (Aimo), Per Christian Ellefsen (Riley), Peeter Jakobi (Santův pomocník), Onni Tommila (Pietari), Jorma Tommila (Rauno), Rauno Juvonen (Piiparinen), Ilmari Järvenpää (Juuso), Jonathan Hutchings (Greene), Risto Salmi (šerif)
 
 
námět:
Juuso Helander, Jalmari Helander
 
 
scénář:
Jalmari Helander
 
 
kamera:
Mika Orasmaa
 
 
hudba:
Juri Seppä
 
 
kostýmy:
Saija Siekkinen
 
 
střih:
Kimmo Taavila
 
 
zvuk:
Timo Anttila, Rune Hansen
 
 
zvláštní efekty:
Peter Rees Dale
 
 
koproducent:
Knut Skoglund
 
 
vizuální efekty:
Anne Dahlgren
 
 
producent:
Anna Björk, François-Xavier Frantz, Petri Jokiranta
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.