Rodinné stříbro (2007) [TV cyklus]

Obrázek není k dispozici.

Další název: Family Silver

    Žánr: dokument
    Země: Česká republika
    Délka: 17 min., 6 dílů, 2007-2009
„Dokumentární cyklus o tradičních českých průmyslových značkách.“
Tajemství výroby čokolády

Čokoláda Orion patří k tradičním českým průmyslovým značkám se zajímavou historií.
Dokumentární cyklus o tradičních českých průmyslových značkách, tentokrát o historii výroby čokolády Orion. Historie značky začíná v malém vinohradském sklepě, kde manželé Maršnerovi začali s výrobou cukrovinek. Určitě nepočítali s tím, že jejich značka - hvězda ORION - bude o více než sto let později zářit po celých Čechách. Původně se pan Maršner chtěl věnovat zcela jiné práci - vydávání časopisu. Výrobě sladkostí se věnovala pouze jeho choť. Jak to bylo dál?

Svět černobílé fotografie

Fotografické papíry FOMA patří k tradičním českým průmyslovým značkám se zajímavou historií.
Dokumentární cyklus o tradičních českých průmyslových značkách, tentokrát o historii výroby fotografických papírů FOMA. Příběh značky začíná v malé laboratoři v Nuslích, která byla v roce 1919 svědkem prvních pokusů o výrobu fotografických desek. Své zkušenosti ze zahraničních cest se zde snažil uplatnit podnikavý chemický inženýr Evžen Schier, který stál o dva roky později u zrodu nejvýznamnější tuzemské firmy na výrobu fotomateriálů - FOMA. To ještě netušil se svými společníky, že stojí na počátku náročné, ale úspěšné cesty.

Tajemství hořkého likéru

Fernet Stock patří k tradičním českým průmyslovým značkám se zajímavou historií.
Slavný hořký likér má velmi zajímavou historii. Nápad s louhováním léčivých bylin je starý mnoho staletí. Ale výroba značkového léčivého alkoholického nápoje je trochu složitější. Nápoj musí být vyvážený a ve všech lahvích stále stejný. Tajemství receptury Fernet Stocku znají dodnes pouze dva lidé. Obecně se ví, že nápoj vzniká ze čtrnácti bylin. Že mezi ně patří chininová a pomerančová kůra, hořcový kořen, zeměžlučová nať. Některé bylinky zrají až šest let. Za tím vším stojí nápad osmnáctiletého Lionella Stocka, založit v roce 1884 továrničku na výrobu a dovoz lihovin a po čase vytvořit filiálku v českém Božkově u Plzně.
Příběh začíná počátkem minulého století, kdy existovala mezi italskými výrobci lihovin Stockem a Brancem gentlemanská dohoda: první prodával koňak, druhý hořké likéry. Pan Stock měl svůj recept na hořký nápoj fernet schovaný v trezoru a asi by ho nikdy nepoužil... kdyby Branca dohodu neporušil. Lionellu Stockovi tak nezbývalo nic jiného než přejít do protiútoku. Roku 1927 uvedl na trh zcela nový výrobek - dnes světově proslulý - Fernet Stock.

Počátky spořitelnictví v Čechách a na Moravě

Česká spořitelna patří k tradičním českým průmyslovým značkám se zajímavou historií.
Dokumentární cyklus o tradičních českých průmyslových značkách, tentokrát o historii České spořitelny.
Na začátku historie spořitelnictví v Čechách byla řada drobných městských ústavů mezi nimi i Spořitelna Česká - Böhmische Sparkasse. Z těchto malých spolků zajišťujících pomoc chudým střadatelům se postupným slučováním stala jedna mohutná finanční instituce.

Třináctý karlovarský pramen

Becherovka patří k tradičním českým průmyslovým značkám se zajímavou historií. Nový cyklus ČT
Dokumentární cyklus o tradičních českých průmyslových značkách, tentokrát o historii výroby Becherovky. Jméno Becher má svůj původ v německém Der Pecher - Smolař. Ale o rodu Becherů se ovšem jako o smolném rozhodně hovořit nedá. Karlovarská Becherovka je nápoj obestřený nejenom tajemstvím výroby, a proto se vydejme poodhalit její některá tajemství.

Ocelové srdce strojírenství

Vítkovice patří k tradičním českým průmyslovým značkám se zajímavou historií.
Dokumentární cyklus o tradičních českých průmyslových značkách, tentokrát o historii výroby oceli ve Vítkovicích.
Výroba oceli u nás je v neodmyslitelně spjatá s Vítkovicemi. Slévárnu ve Vítkovicích založil v prosinci roku 1828 olomoucký arcibiskup arcivévoda Rudolf Jan. O patnáct let později ale Vítkovice zakoupil baron Salomon Mayer Rothschild, druhorozený syn zakladatele mocného bankéřského rodu Rothschildů.
Jak pokračoval dál příběh značky?

režie:
Jakub Skalický (Tajemství výroby čokolády, Svět černobílé fotografie, Tajemství hořkého likéru, Třináctý karlovarský pramen), Benjamin Tuček (Počátky spořitelnictví v Čechách a na Moravě, Třináctý karlovarský pramen), Pavel Abrahám (Ocelové srdce strojírenství)
 
 
scénář:
Irena Sládečková (Tajemství výroby čokolády, Počátky spořitelnictví v Čechách a na Moravě, Třináctý karlovarský pramen, Ocelové srdce strojírenství), Michaela Streitová (Svět černobílé fotografie), Rudolf Merkner (Tajemství hořkého likéru), Michaela Streit-Kádnerová
 
 
kamera:
Thomas Křivý
 
 
hudba:
Lukáš Chudoba
 
 
střih:
David Benda (Tajemství výroby čokolády, Počátky spořitelnictví v Čechách a na Moravě), Lucie Douchová (Tajemství výroby čokolády, Svět černobílé fotografie, Tajemství hořkého likéru, Počátky spořitelnictví v Čechách a na Moravě,Třináctý karlovarský p), Monika Hlavatá (Svět černobílé fotografie), Tomáš Kábele (Tajemství hořkého likéru), David Šťastný (Tajemství hořkého likéru), Václav Škrábal (Třináctý karlovarský pramen)
 
 
zvuk:
Miloš Sommer (Tajemství výroby čokolády, Svět černobílé fotografie), Jiří Melcher (Tajemství hořkého likéru), Lukáš Martina (Počátky spořitelnictví v Čechách a na Moravě)
 
 
vedoucí produkce:
Zuzana Konrádová
 
 
produkce:
Marie Zichová
 
 
odborný poradce:
Pavel Novák (Tajemství výroby čokolády), Pavla Vošahlíková (Tajemství výroby čokolády), Ivan Tvrdík (Svět černobílé fotografie), Marcela Řezníčková (Svět černobílé fotografie), Zdeněk Kykal (Svět černobílé fotografie), Lucie Kubásková (Tajemství hořkého likéru), Karel Nenadál (Počátky spořitelnictví v Čechách a na Moravě), Bohuslav Pich (Třináctý karlovarský pramen), Lada Naidrová (Třináctý karlovarský pramen), Jana Machotková (Ocelové srdce strojírenství)
 
 
komentář:
Vladimír Fišer
 
 
osvětlovač:
Jan Matějka
 
 
výkonný producent:
Štefan Oršoš
 
 
účinkuje:
Jan Rous (Tajemství výroby čokolády), Pavla Vošahlíková (Tajemství výroby čokolády), Helena Navrátilová (Tajemství výroby čokolády), Helena Navrátilová (Tajemství výroby čokolády), Otakar Jirgl (Tajemství výroby čokolády), Ivan Tvrdík (Svět černobílé fotografie), Josef Marek (Svět černobílé fotografie), Vítězslav Krejčí (Svět černobílé fotografie), Zdeněk Kykal (Svět černobílé fotografie), Pavel Scheufler (Svět černobílé fotografie), Jan Saudek (Svět černobílé fotografie), Vladimír Steiner (Tajemství hořkého likéru), Václav Šitner (Tajemství hořkého likéru), Lucie Kubásková (Tajemství hořkého likéru), Rudolf Píša (Počátky spořitelnictví v Čechách a na Moravě), Martin Matras (Počátky spořitelnictví v Čechách a na Moravě), Karel Nenadál (Počátky spořitelnictví v Čechách a na Moravě), Jiří Bárta (Počátky spořitelnictví v Čechách a na Moravě), Bohuslav Pich (Třináctý karlovarský pramen), Lada Naidrová (Třináctý karlovarský pramen), Jan Matějka (Třináctý karlovarský pramen), Jana Hajšlová (Třináctý karlovarský pramen), Jan Světlík (Ocelové srdce strojírenství), Michal Pastušek (Ocelové srdce strojírenství), Aleš Zářický (Ocelové srdce strojírenství)
 
 
asistent produkce:
Ondřej Zais (Tajemství výroby čokolády, Svět černobílé fotografie, Tajemství hořkého likéru, Ocelové srdce strojírenství), Jiří Hromádka (Počátky spořitelnictví v Čechách a na Moravě), Pavel Pexidr (Počátky spořitelnictví v Čechách a na Moravě), Ondřej Prštický (Třináctý karlovarský pramen)
 
 
vedoucí projektu:
Rudolf Merkner
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.