Rodinný film (2015)

Rodinný film
55.3 %
 
 

Další název: Family Film

    Žánr: drama
    Země: Česká republika
    Premiéra v ČR: 18.2.2016        
    Délka: 91 min.
Inspiraci pro svůj druhý celovečerní film našel talentovaný absolvent FAMU Olmo Omerzu v novinovém článku o psovi, který za bouře vypadl z člunu a několik týdnů strávil sám na opuštěném ostrově bez svého pána. Obdobný motiv režisér vsadil do Rodinného filmu, o kterém hovoří jako o existenciálním dobrodružném příběhu. Zvířecího Robinsona Crusoa Omerzu staví do pozice důležitého člena jedné pražské rodiny, jejíž peripetie tvoří dějovou osu, a stěžejního článku její vztahové konstrukce.
Rodinný film pojednává o odloučení nezletilých sourozenců od jejich rodičů, kteří odcestovali na dovolenou. Zatímco matka s otcem a rodinným psím miláčkem podnikají plavbu jachtou po oceánu, děti si doma užívají svobody (po úspěšné debutové Příliš mladé noci se Omerzu opět vrátil ke spolupráci s mladými herci). Tuto počáteční, pro obě strany idylickou situaci však naruší dramatické události, které životy všech zasáhnou nevratným způsobem. Napínavý příběh Rodinného filmu režisér ozvláštňuje koncepcí nelineárního vyprávění a odlišného stylového pojetí jednotlivých příběhových linií.
Omerzu, který je českými filmovými kritiky a odborníky vyzdvihován jako jeden z nejosobitějších „domácích" režisérů, ve filmu zkoumá role jednotlivých členů rodiny a to, jakým způsobem může vzájemná separace rodičů a jejich potomků ovlivnit jejich vzájemné vztahy. Zejména v momentě, kdy nemohou společně čelit krizové situaci a řešit nelehké otázky života a smrti. Na rodinu nahlíží jako na spletitou síť vztahů, napětí a konfliktů, čímž popírá existenci ideálu šťastné, bezkonfliktní rodiny.
Rodinný film na jaře vyhrál souboj českých filmů uplynulého roku na plzeňském Finále a českou kinematografii úspěšně reprezentoval i na turné po zahraničních festivalech. Uveden byl mj. v Seattlu, Tokiu, San Sebastianu, Chotěbuzi, Záhřebu nebo Lublani, kde zaujal především mezinárodní federaci filmových kritiků.

Jana Bébarová
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2016

režie:
Olmo Omerzu
 
 
hraje:
Daniel Kadlec (Erik), Jenovéfa Boková (Anna), Vanda Hybnerová (Irena), Karel Roden (Igor), Eliška Křenková (Kristýna), Martin Pechlát (Martin), Miroslav Sabadin (Tomáš), Vojtěch Záveský (Robert), Jaroslav Plesl (lékař), Jana Krausová (učitelka Pernerová), Markéta Tannerová, Petr Stach, Petr Šmíd, Richard Jaroslav Müller, Petr Uhlík, Brigita Cmuntová, Martin Janouš, Marta Vítů, Martin Mach, Sára Marcová, Libor Kovář, Juliana Silvie Slivoňová, Jan Vaši, Markéta Hausnerová, Stela Ševčíková, Anna Kratochvílová
 
 
scénář:
Olmo Omerzu, Nebojša Pop-Tasić
 
 
kamera:
Lukáš Milota
 
 
hudba:
Šimon Holý
 
 
výprava-architekt:
Iva Němcová
 
 
kostýmy:
Marjetka Kürner Kalous
 
 
střih:
Jana Vlčková
 
 
zvuk:
Johannes Doberenz (záznam zvuku), Florian Marquardt (mistr zvuku), Štěpán Mamula (mix zvuku)
 
 
mluví:
Pavel Rímský (TV dokument)
 
 
II. kamera:
Jan J. Filip, Aleš Hart
 
 
koproducent:
Eike Goreczka (42film), Julie Gayet (Rouge International), Ivan Ostrochovský (Punkchart films), Christoph Kukula (42film), Boštjan Ikovic (Arsmedia), Nadia Turincev (Rouge International)
 
 
masky:
Kristýna Jurečková, Anke Saboundjian
 
 
asistent kamery:
Jakub Vrbík
 
 
pomocná režie:
Pavel Svatoň
 
 
výkonný producent:
Eva Kovářová
 
 
producent:
Jiří Konečný
 
 
skript:
Renata Jaukerová
 
 
vrchní osvětlovač:
Roger Keist
 
 
vedoucí výpravy:
Marcel Hána
 
 
casting:
Miroslava Hyžíková
 
 
ostřič:
Eliška Svobodová
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.