Rozbitý svět (2012) [DVD kinodistribuce]

Rozbitý svět (Broken)
81.3 %
 
 

Broken

    Žánr: drama / psychologický
    Země: Velká Británie
    Premiéra v ČR: 17.10.2013        
    Délka: 90 min.
„Film oceňovaného režiséra Rufuse Norrise“
Na konci jedné anglické ulice stojí tři domy a v nich žijí své mizerné životy obyčejní smrtelníci. Kamera si jako hrdinku dramatu vybírá jedenáctiletou dívku Skunk, jež o letních prázdninách vinou okolního dění přestane být dítětem. Osobitým sociální dramatem debutuje uznávaný divadelní režisér Rufus Norris.
Již podle názvu snímku je nasnadě, že si debutující Rufus Norris nepřichystal optimistickou podívanou o krásách každodenního života.
Křehká rovnováha relativního klidu v pozorovaném prostředí je totiž narušena hned zpočátku násilným a krvavým činem, který dá do pohybu neuvěřitelně tragický kolotoč událostí, kdy jedna pohroma střídá druhou. V centru tohoto „představení" stojí jedenáctiletá Skunk, děvče svérázné, vnímavé, nevinné, bystré a trpící cukrovkou typu A. Její život sám o sobě není ideální, navíc ji čeká mnoho traumatizujících zážitků, které ji postupně a zcela nevyhnutelně připraví o dětství. Její příběh je tvořený vývojem několika paralelních dějových linek, ovšem i přes relativně velký počet figur je mozaika motivací všech zúčastněných funkční. Norrisův přístup k žánru sociálního dramatu je vychytralý a překvapivě efektivní. Tragické a fatální činy svých hrdinů totiž pozoruje téměř rozvernou optikou a bolestné zkušenosti postav se tak ocitají v kontrastu s až lyrickou obrazovou stránkou. Notně depresivní dění je předestřeno s nevídanou režijní hravostí, jako kdyby si divadelník Norris užíval prostorovou odpoutanost i možnost práce s časem; snímek totiž např. obsahuje krátké flashforwardy odtajňující budoucnost. Tato promyšleně naporcovaná ozvláštnění nezpůsobují chaos, vždy do sebe zapadnou a díky opakování navýší emoční dopad celé sekvence.
Režisér umí být i překvapivě troufalý, neboť jako neoficiální průvodce dramatem si stanovil uličnická dvojčata, jež korzují celým filmem jako personifikace rebelujícího i bezstarostného dětství a v příhodný moment počastují jednoho z hrdinů přesně mířenou bombou v podobě igelitového pytlíku s výkaly. Není ani nutno dodávat, že tenhle „dáreček" potká protagonisty v momentě, kdy jsou příslovečně na dně.
Norris klade velký důraz na procítěné, avšak velmi naturalistické herecké výkony. Znalcům britské divadelní scény udělá radost angažování Roryho Kinneara do role cholerického a chorobně ochranitelského vdovce a trojnásobného otce samoživitele, jehož zoufalá prchlivost stojí na počátku všeho zla. Celý film si pro sebe „ukradla" tehdy dvanáctiletá debutantka Eloise Laurenceová, jejíž jméno a tvář je jistě záhodno si do budoucna zapamatovat.

Kristýna Pleskotová, LFŠ 2014

režie:
Rufus Norris
 
 
hraje:
Tim Roth (Archie), Cillian Murphy (Mike Kiernan), Rory Kinnear (Bob Oswald), Robert Emms (Rick), Zana Marjanović (Kasia), Denis Lawson (pan Buckley), Bill Milner (Jed), Faye Daveney (Saskia), Lily James (Older Skunk), Eloise Laurence (Skunk), Clare Burt (paní Buckleyová), Martha Bryant (Sunrise), George Sargeant (Dillon), Rosalie Kosky-Hensman (Susan), Penny Layden (DC Jenks)
 
 
námět:
Daniel Clay (román Broken (2008, Rozbitý))
 
 
scénář:
Mark O'Rowe
 
 
kamera:
Rob Hardy
 
 
hudba:
Electric Wave Bureau
 
 
kostýmy:
Jane Petrie
 
 
střih:
Victoria Boydell
 
 
zvuk:
Alistair Crocker
 
 
titulky-česká verze:
Helena Rejžková
 
 
koordinátor kaskadérů:
James O'Donnell
 
 
vizuální efekty:
Stephen Coren (supervize), Sheila Wickens (supervize)
 
 
výprava:
Kave Quinn
 
 
výkonný producent:
Joe Oppenheimer, Norman Merry
 
 
producent:
Tally Garner, Bill Kenwright, Dixie Linder, Nick Marston
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.