Růže z Tyrol (1940)

Růže z Tyrol (Rosen in Tirol)
70 %
 
 

Rosen in Tirol

Další název: Der Vogelhändler; The Bird Seller

    Žánr: komedie / historický
    Země: Německo - předválečné
    Délka: 103 min., 2832
"Růže z Tyrol." Základním námětem tohoto německého filmu je vlastně děj operety Carla Zellera "Ptáčník" ze sklonku předminulého století i dnes velmi oblíbené. Děj byl rozhojněn několika veselými příhodami, situacemi a postavami, takže za režie Gézy von Bolvaryho vzešel z toho film nejen zábavný, výpravný a líbivý, ale i hodnotný.

Podstata děje zůstala: mladistvá kněžna je dvě léta provdaná za staršího, nikterak chytrého, ale sem tam záletného manžela. A jak už to tak bývá, manželství je bezradostné po všech stránkách. Využije tedy jeho nepřítomnosti, aby si vylétla do rodných Tyrol k slavnosti růží. Tady jí příjde vhod její inkognito k milostnému dobrodružství s gardovým důstojníkem. Zasahují do něho a pak i do rozřešení v paláci knížete ještě jiné osoby. Třebas Krista z pošty s žárlivým milencem, ptáčníkem z hor, úplatný vrchní lovčí, neodbytná tanečnice, takže zápletek a zmatků je ažaž. Přičiňují se o to především představitelé vedlejších úloh - Theo Lingen jako pobočník knížete a Hans Moser jako knížecí komorník.

V hlavní milenecké dvojici Marie Harellová jako kněžna a Johannes Heesters jako výbojný důstojník. Vrchním lovčím je Leo Slezak. Film má pestrou výpravu v lidových slavnostech v Alpách i v přepychovém paláci a krásné krajinné snímky.  Autor: Asmodej

režie:
Géza von Bolváry
 
 
hraje:
Marte Harell (Rosemarie von Lichtenberg), Johannes Heesters (baron Herbert von Waldendorf), Hans Moser (komorník Wiesel), Theo Lingen (Leberle, pobočník), Leo Slezak (baron Weps, vedoucí lovu), Theodor Danegger (kníže Heinrich Dagobert von Lichtenberg), Elfriede Datzig (Christl Leitnerová z pošty), Hans Holt (Adam Landberger, ptáčník), Erika von Thellmann (baronka Adelheid), Dorit Kreysler (Lisa), Josef Eichheim (Fichtentaler, hostinský), Fritzi Eckener (Zenzi Fichtentalerová), Anton Maria Girardi (hrabě Zenkwitz), Rudolf Carl (Xaver Hinterberger, lesní adjunkt (myslivecký mládenec)), Julia Serda (hraběnka Brixová), Friedl Haerlin (Therese), Gustl Kreusch (Fanny), Amanda Lindner (vévodkyně), Silvia de Bettini, Angelo Ferrari (host u hraběte Zenkwitze), Gundel Thormann ((neuveden))
 
 
námět:
Carl Zeller (opereta "Ptáčník" - "Der Vögelhändler" (1891))
 
 
scénář:
Ernst Marischka
 
 
kamera:
Willy Winterstein
 
 
hudba:
Franz Grothe, Carl Zeller (hudba z operety "Ptáčník" - "Der Vögelhändler" (1891))
 
 
výprava-architekt:
Robert Herlth, Heinz Marchionini
 
 
kostýmy:
Robert Herlth, Walter Schulze-Mittendorf
 
 
střih:
Alice Ludwig
 
 
zvuk:
Ewald Otto, Walter Rühland
 
 
zpěv:
Hans Holt, Johannes Heesters, Elfriede Datzig
 
 
text písně:
Willy Dehmel, Ernst Marischka
 
 
choreografie:
Rudolf Kölling
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Heinz Abel, Gustav Wehrand
 
 
asistent režie:
Carl von Barany
 
 
fotograf:
Hans Natge
 
 
spolupráce:
Hanns Mohaupt (režie dialogů)
 
 
asistent architekta:
Heinrich Weidemann
 
 
dirigent:
Franz Grothe
 
 
producent:
Alf Teichs
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.