Sabata (1969)

Sabata (Ehi amico... c'è Sabata, hai chiuso!)
71.3 %
 
 

Ehi amico... c'è Sabata, hai chiuso!

    Žánr: western
    Země: Itálie
    Délka: 111 min.
POZOR SPOILER

Do sejfu banky v Daugherty je uloženo sto tisíc. Ještě nikdy tam tolik nebylo. Je tedy jasné, že to vyvolá zvýšenou pozornost.

Zrovna v této době se zde objevuje tajemný cizinec Sabata. První, na koho narazí, jsou dost přiopilý muž a na střeše sedící indián. Sabata jde do saloonu, když venku začne jakási banda likvidovat strážce banky. Seberou celý sejf a mizí někde v dálce. Sabata je však dohoní, všech sedm postřílí a s celým sejfem přijíždí zpět do města. Plukovníkem je mu slíbena odměna a on se rozhodne počkat si na ni. Opilý muž Carrincha se k němu chce přidat i se svým kamarádem, tím indiánem se střechy. Tomu říká Toulavá Kočka. Stengelovi, který za krádeží trezoru stojí, je tato akce místním soudcem vyčtena. Ten si z výčitek nic nedělá. Naopak posílá svého muže Osvalda, aby se postaral o vůz a bratry akrobaty, kteří v tom také jeli. Což on udělá. Ale když se jeho člověk s vozem vrací, je polapen Sabatou a zabit. Za to je Osvald Stengelem zastřelen. Sabata vyhledá Spengela a nabízí mu ten vůz za deset tisíc. Ten se jej však pokusí zastřelit, a tak Sabatu zvedne cenu na dvacet tisíc. Pak za ním přichází Banjo, takový „ani ryba ani rak“ a nabízí informaci za dvě stě dolarů. Ta zní, že muži nebudou chtít platit, a tak se Sabata připraví. V přestřelce postřílí pár výlupků, co chtěli zastřelit jeho a pak si zajde pohovořit přímo se Stengelem. A zvedá cenu na třicet tisíc. Stengelovi dojde trpělivost a navštíví soudce O´Haru. A ten zná muže, který za peníze Sabatu zastřelí. Tento muž práci vezme, ale neuspěje. Proto se objevují další dva najatí vrahové, ale i ti jsou zastřeleni. Sabata dává Carrinchovi část peněz od armády a jde za otcem Brownem. I ten se jej pokusí zabít a doplácí na to. Stengela s jeho komplici opět navštěvuje Sabata a opět zvedá cenu o dalších deset tisíc. Do hry se vkládá i Banjo se svým podivuhodným nástrojem. Sabata mu pak nabízí tašku s penězi, když se vydá s ním do Los Palos, kde má dojít k předání peněz Stengelem. Banjo přijímá. Ovšem cestou se ukáže, že nehrál fér hru. Není zabit, ale poslán pryč. Sabata se zbývajícími dvěma kamarády se odváží vniknout až do jámy lvové a uspořádají tam takovou menší přestřelku. Jenže oni jsou tři a nepřátel snad padesát. Navíc Sabata dává šanci i svému nepříteli…  Autor: Pitryx

režie:
Gianfranco Parolini
 
 
hraje:
Lee Van Cleef (Sabata), William Berger (Banjo), Ignazio Spalla (Carrincha), Aldo Canti (Indián), Franco Ressel (Stengel), Linda Veras (Jane), Claudio Undari (Oswald), Gianni Rizzo (soudce O'Hara), Carlo Tamberlani (Nichols), Luciano Pigozzi (falešný páter Brown), Marco Zuanelli (pistolník Sharky), Andrea Aureli (Daniel), Mimmo Poli (pracovník v hotelu), Antonio Gradoli (Ferguson), Spartaco Conversi (Slim), Franco Marletta (kapitán)
 
 
scénář:
Renato Izzo, Gianfranco Parolini
 
 
kamera:
Sandro Mancori
 
 
hudba:
Marcello Gionvini
 
 
kostýmy:
Carlo Simi
 
 
střih:
Edmond Lozzi
 
 
zvuk:
Pietro Spadoni
 
 
vedoucí produkce:
Arrigo Peri
 
 
asistent kamery:
Giulio Battiferri
 
 
umělecká spolupráce:
Antonio Palombi
 
 
výprava:
Carlo Simi
 
 
producent:
Alberto Grimaldi
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.