Samoživy (2015)

Obrázek není k dispozici.
    Země: Česká republika
    Délka: 51 min.
„Film o matkách samoživitelkách, bojujících proti sociálnímu vyloučení, které český stát dosud ignoroval.“
SAMOŽIVY
(Živa je slovanskou bohyní plodnosti)

V Evropské unii patří Česko ke členským státům s nejvyšším podílem matek samoživitelek na celkové populaci. Situace chudých a zoufalých matek samoživitelek je dána ostudným fenoménem, vyskytujícím se s velkou četností a brutalitou právě v Česku, a tím je nepostihnutelnost otců neplatičů. Dokumentární film o matkách, jednom otci a jejich dětech vede dialog o jejich svízelné situaci s politiky, kteří po desetiletích, kdy ignorovali sociální vyloučení dětí, vyrůstajících v chudobě, chystají nový zákon o zálohovém výživném. Ocitáme se v době dramatického zvratu od společensky neudržitelné segregace statisíců českých dětí.
Podstatou filmu jsou kruté příběhy žen a dětí živořících v chudobě, jejich marné pokusy domoci se práva u české justice, úřadů a znalců, zároveň jejich odhodlání bojovat proti nespravedlnosti. V současnosti vzniká několik projektů, které povedou ke společenské diskusi, jíž je stávající politická garnitura nakloněna. Jedním z nich je brněnské divadelní představení SAMODIVY, které sepsalo deset samoživitelek ve hře zároveň vystupujících.
Film bude mít bojovnou, nikoliv uplakanou tvář. Bohyně Živa je totiž dokonalá matka a hospodyně, ale pokud se jí něco nelíbí, hněv jí dává energii ke zjednání nápravy.
Olga Sommerová

režie:
Olga Sommerová
 
 
námět:
Olga Sommerová
 
 
scénář:
Olga Sommerová
 
 
kamera:
Olga Malířová Špátová
 
 
hudba:
MUCHA
 
 
střih:
Šárka Sklenářová, Libor Dostál (střih záznamu)
 
 
zvuk:
Petr Provazník, Richard Müller (mix)
 
 
produkce:
Lucie Plocková (vedoucí produkce), Radim Smekal
 
 
dramaturgie:
Věra Krincvajová, Jana Hádková (vedoucí dramaturgyně)
 
 
asistent režie:
Bohumil Kulínský
 
 
výkonný producent:
Robert Riedl
 
 
účinkuje:
Alexandra Bártů, Olga Dabrowská, Alena Fišerová, Vladimíra Lehká (Samodiva), Blanka Lísková, Darja Lodinská, Nikola Mucha, Lenka Václavíková (Samodiva), Petra Valentová, Roman Kopka, Michaela Marksová-Tominová, Jaroslav Foldyna, Tomáš Fišer, Lenka Chmelařová (Samodiva), Alena Pavlasová (Samodiva), Veronika Schwarzová (Samodiva), Michaela Miriam Straková (Samodiva), Jiřina Zezulová (Samodiva)
 
 
kreativní producent:
Alena Müllerová
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.