Saturnin (1994/1) [TV minisérie]

Saturnin
82.9 %
 
 
    Žánr: komedie
    Země: Česká republika
    Délka: 38 min., 4 díly
„Seriál podle slavného humoristického románu Zdeňka Jirotky.“
1.

"Minulý měsíc jsem si najal sluhu," oznamuje věcně Jiří Oulický na začátku slavného humoristického románu Zdeňka Jirotky, který se pro svou nesmírnou oblibu u čtenářů dočkal filmového i televizního zpracování. V čtyřdílném seriálu budete nyní svědky, jak Saturnin vstoupí do života Jiřího Oulického, jeho dědečka, tety Kateřiny a dalších, aby s ním prožívali situace, které by se bez Saturnina těžko daly zvládnout už proto, že by pravděpodobně nikdy nemohly nastat. A jistě znovu potěší všechny diváky, kteří mají rádi dobrý a inteligentní humor, humor ze života, který nás nutí také se zamyslet, proč a čemu se to vlastně smějeme. Vedle neodolatelné dvojice hlavních hrdinů - Oldřicha Víznera a Ondřeje Havelky - se v roli doktora Vlacha představí Milan Lasica, dědečka hraje Lubomír Lipský, slečnu Barboru Lucie Zedníčková, tetu Kateřinu Jana Synková a Milouše Petr Vacek.

2.

Na scéně se objevuje teta Kateřina se svým synem Miloušem. Teta je okouzlující, Milouš jakbysmet. Kateřina, průtrž přísloví a lidových pranostik, je na zabití dvacet čtyři hodin denně, Milouš je na tom nepatrně lépe. A jediný, kdo je schopen Kateřině čelit, je Saturnin. Od minulého dílu, v kterém došlo k známému incidentu s koblihou a ten jako výstřel z pistole odstartoval sérii výstředních situací, se hausbót stává nejen novým domovem Jiřího, ale i zdrojem dalších humorných situací.

3.

V dědečkově domě je teta Kateřina s Miloušem, doktor Vlach, slečna Barbora, Jiří a samozřejmě Saturnin. Zdá se, že všechny správné postavy jsou na správných místech. Aby to nebylo tak jednoduché, přichází průtrž mračen, která strhne most spojující dědečkův dům s blízkým městečkem a odřízne naši rozmanitou společnost od civilizace. A tak nenápadného mladého muže Jiřího Oulického už čekají jen nečekané situace, ale možná také láska k sympatické slečně Barboře.

4.

Katastrofy pokračují. Jiří se téměř utopí, dědeček si téměř zlomí nohu, Kateřina se téměř zblázní. Ale pak se k našim hrdinům obrátí štěstí čelem. Jiří se zamiluje do Barbory a Barboře to není nepříjemné, je postaven nový most a obnoveno spojení s civilizací, Saturnin přijde na to, jak se znovu zbavit tety Kateřiny. Všichni začínají Saturninův důmyslný plán realizovat. Saturnin s dědečkem zakládají intelektuálně detektivní agenturu na vyhledávání blbostí v české literatuře. Tímto dílem seriál končí - jak jinak než svatbou.

režie:
Jiří Věrčák
 
 
hraje:
Oldřich Vízner (sluha Saturnin), Ondřej Havelka (Jiří Oulický), Lucie Zedníčková (slečna Barbora), Lubomír Lipský (dědeček), Milan Lasica (doktor Vlach), Jana Synková (teta Kateřina), Petr Vacek (Milouš), Jitka Molavcová (dáma), Ladislav Gerendáš (zřízenec), Ota Jirák, Valerie Zawadská, Jiří Bruder (továrník Dubský), Jaromír Dulava (účetní Sláma), Vítězslav Bouchner, Miroslav Kořínek, Dalimil Klapka, Jan Laibl, Emil Křížek, Romana Sittová
 
 
námět:
Zdeněk Jirotka (stejnojmenná kniha)
 
 
scénář:
Magdalena Wagnerová, Jiří Věrčák
 
 
kamera:
Josef Špelda
 
 
hudba:
Josef Spitzer ((s použitím dobových skladeb))
 
 
výprava-architekt:
Michal Krška
 
 
kostýmy:
Ivana Brádková (návrhy kostýmů), Pavla Tajerová
 
 
střih:
Zdenek Patočka
 
 
zvuk:
Josef Bartoš, Jan Kacian
 
 
vedoucí produkce:
Hana Štefanová
 
 
II. kamera:
Jan Kváča
 
 
masky:
Jiřina Pahlerová
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Václav Šeda
 
 
asistent kamery:
Antonín Chundela
 
 
pomocná režie:
Magdalena Čechová
 
 
spolupráce:
Robert Hejduk, Marta Ostenová, Jiří Synáček, Jan Fronc, Svatopluk Vála
 
 
výprava:
Karel Vaňásek
 
 
dirigent:
Mario Klemens
 
 
osvětlovač:
Jiří Novák (5)
 
 
výkonný producent:
Jan Milič
 
 
skript:
Zdena Froncová
 
 
stavba:
Jiří Zavřel
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.